’56 és kora a moziban – vetítések a forradalom emlékére


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából minden generációt megszólító, ingyenes vetítéssorozat lesz november első hétvégéjén a budapesti Corvin moziban.

A tanú, Angi Vera, Megáll az idő, Szabadság, Szerelem, Szamárköhögés és további 19 felejthetetlen magyar filmalkotás lesz újra látható nagyvásznon november 5-én és 6-án reggel10 órától késő estig az egykori események kulcsfontosságú helyszínén álló budapesti Corvin moziban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára megrendezett vetítéssorozat olyan fikciós alkotásokat és dokumentumfilmeket tűz műsorra, melyek méltó mozgóképes emléket állítottak a 60 évvel ezelőtti eseményeknek – közölte az esemény szakmai támogatója, a Magyar Nemzeti Filmalap. A filmválogatás különlegességét azok a játékfilmek biztosítják, melyek 1956-ban készültek – köztük Keleti Márton fergeteges vígjátéka, a Puskás Ferenc szereplésével készült Csodacsatár, Banovich Tamás elragadó mesefilmje, Az eltüsszentett birodalom, valamint Fábri Zoltán világhírű Körhintája.

A korkép teljessége végett számos olyan klasszikust is láthat majd a közönség, amely nem 1956-ban készült vagy akkor játszódik, hanem annak megértését segíti, hogy milyen volt az élet Magyarországon a forradalom előtt és után.

A válogatás filmjeiben a magyar mozi felejthetetlen sztárjai, köztük Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Pap Vera, Psota Irén, Ruttkai Éva, Soós Imre és Törőcsik Mari lesz újra látható nagyvásznon.

(A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye)


Címkék

Kapcsolódó