A RomâniaFilmnél vizsgálódik a kormányfő ellenőrző testülete


A RomâniaFilm filmelosztó és -terjesztő vállalat (RADEF) vállalat vagyonának kezelését, a javadalmazások megállapítását, valamint a vezető beosztásokban lévő személyek (vezérigazgató, igazgatótanácsi tagok) kinevezése körülményeit vizsgálják.

A RomâniaFilm szakszervezete múlt héten kérte a kormányfőt, küldje ki ellenőrző testületét a filmterjesztő vállalathoz, mivel szerintük a RADEF katasztrofális helyzetét Adrian Ionescu vezérigazgató és Codrin Doru Lungu gazdasági igazgató idézik elő.

A szakszervezeti vezetők nyílt levelet küldtek a kormányfőnek, amelyben felvázolják, hogy a RADEF jelenlegi bevétele a mozijegyek eladásából és a mozitermek bérbe adásából származik. Mivel azonban már csak 13 mozi működik a vállalat igazgatásában – a többit a jelenlegi vezetőség bezáratta –, a jegyeladásból származó bevétel nagyon megcsappant. A fő jövedelemforrást a termek bérbe adása jelentené – írják a szakszervezet tagjai –, de a vállalat jelenlegi vezetősége nem állít ki számlákat a bérlőknek, akikkel bűnszövetkezetet alkottak: „sok termet nevetséges összegért adnak ki minimum 5 évre, meghosszabbítási lehetőséggel, a bérlők ezeket újra bérbe adják nagyáruházaknak, a különbséget pedig szétosztják egymás között a bérlők és a vállalat vezetői” – idézi a a miniszterelnöknek küldött nyílt levelet az Agerpress.Kapcsolódó