Vasárnap indul a Bukaresti Magyar Filmhét


Anyám és más futóbolondok a családból, Ernelláék Farkaséknál, Félvilág, Magyar csapat, Mikó Imre és a Securitate – csak találomra válogattunk néhány címet a 10. Bukaresti Magyar Filmhét gazdag kínálatából.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet november 6. és 13. között, a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Nernea Stúdiójában (Monetăriei/Pénzverde utca 3.) vetíti az elmúlt két-három év magyar filmterméséből összeállított válogatását. A belépés díjtalan, a filmeket románul vagy angolul feliratozzák.

A nulladik napon – vasárnap – filmtörténeti kiállítás (…a miénk! – Kultképek a magyar film történetéből) indítja a programot: kultikussá vált filmképekből fog kirajzolódni a magyar film 120 éves története.

A nyitófilm az Anyám és más futóbolondok a családból című Fekete Ibolya-film lesz, amelyet a rendező is elkísér a fővárosi bemutatóra. Az idei program hét további mozi-, illetve televíziós játékfilmet – Ernelláék Farkaséknál, Az éjszakám a nappalod, Félvilág, Veszettek, Víkend, Berosált a rezesbanda, A fekete múmia átka – kínál, de olyan dokumentum- és animációs filmeket is műsorra tűzte, amelyek igazi csemegeként szolgálnak a mozirajongók számára.

A dokumentumfilmes programban levetítik a Mikó Imre életéről szóló érzékeny dokumentumfilmet (Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate) és a magyar labdarúgó válogatott 40 év után újra világversenyre való kijutásának kulisszatitkait megörökítő, Magyar csapat – „… még 50 perc…” című dokumentumfilmet.

A rendezvény hagyománya, mely szerint minden évben bemutatnak egy-egy magyar filmfesztivált Bukarestben, idén is folytatódik: az idei vendég a Tisza Mozi Filmfesztivál, amely felváltva vetít tudományos és képzőművészeti filmeket Szolnok városában. A Bukarestben vetítendő válogatás az idei szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál díjazott filmjeiből áll, de a közönség láthat Kardos Sándor rendezte kísérleti filmet és Ulrich Gábor-animációkat is.

„Minden nap lesz filmes meghívottunk – közölték a szervezők –, így rendezőkkel (Fekete Ibolya, Domokos János, Ulrich Gábor), színészekkel (Czukor Balázs, Gryllus Dorka, Simon Kornél), producerrel (Herner Dániel), vágóval (Papp Vivi) találkozhat a bukaresti közönség, hiszen a párbeszéd, a megismerés, a megértés a célja a Bukaresti Magyar Filmhétnek. Izgalmas, fantasztikus filmekkel várjuk a román közönséget, hogy a kortárs magyar filmkultúrán keresztül ismerkedjen a magyar kultúrával.”

A filmhét jubileumi kiadását több koncert is tarkítja: fellép a David Yengibarian Trió, a Bende Zsot Quartet, Tóth Viktor szaxofonművész, aki Petra Acker énekessel és a One More Minute zenekarral lép fel, valamint a miskolci Mocsok 1 Kölykök együttes.

A részletes program elérhető a Balassi Intézet honlapján.Kapcsolódó