Német-holland-kubai koprodukció nyert a Verzión


A Havanna Tranzit című német-holland-kubai koprodukciónak a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó elismerést ítélték oda, közönségdíjjal az iráni Rohszareh Gaem Magami Sonita című alkotását jutalmazták Budapesten a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál vasárnap esti zárónapján.

A legjobb emberi jogi filmnek járó 150 000 forintos díjat az idén Daniel Abma Havanna Tranzit című filmje nyerte. Az egyetemi hallgatókból álló zsűri indoklása szerint „A Havanna Tranzitot kiemeli a többi dokumentumfilm közül a téma figyelemreméltó vizuális reprezentációja. Mivel a transzszexuális emberek problémái nem mindennap szerepelnek a címlapokon, fontosnak tartjuk történeteik megjelenítését. Ezzel a döntéssel szeretnénk megerősíteni, hogy a transzemberek jogai, többek között az egészségügyi ellátás, a gyógyszerek biztosítása, a foglalkoztatás, az oktatás és más szociális támogatások az alapvető emberi jogok közé tartoznak.”

A legjobb diákfilm 200 000 forintos elismeréssel járó díját Aleksandra Rek lengyel rendező A cselló jobb oldalán című filmje kapta. A film a minden akadályt legyőző akaraterőről szól: Dominik Polonski csellista a rák leküzdése után részlegesen lebénul és az egyik kezét nem tudja használni, ez azonban nem tántorítja el: továbbra is gyakorol és koncertezik.

A 150 000 forintos közönségdíjat a nézők szavazati alapján az iráni Rohszareh Gaem Magami Sonita című alkotása kapta. A történetben egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet, hogy megmentse a lányt a nem kívánt házasságtól.

A 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei programjában szereplő 60 film több mint 30 országból érkezett Budapestre. Az idén először, november 17. és 19. között rendezték meg a Verzió+-t, amelynek keretében Pécsen, Székesfehérváron és Szegeden is tartanak vetítéseket a közönségnek – írja a szervezők közleménye alapján az MTI.Kapcsolódó