Hét díjat nyert a hétvégen a Tiszta szívvel


A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló film Szalonikiben, Arrasban és Cottbusban tarolt.

Till Attila második nagyjátékfilmje elnyerte vasárnap este a Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Alexandert. Az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte megosztva a három főhőst alakító színészek – Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám – között, közölte ma délben a filmalap.

Szintén vasárnap este díjazták a filmet a franciaországi Arras filmfesztiválján: a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri Regards jeunes díját is. A trófeákat Gothár Márton, a film vágója vette át a díjátadón.


Kritikánk itt


Szintén a hétvégén zárult a cottbusi filmfesztivál, amelynek FIPRESCI-zsűrije a Tiszta szívvel-t díjazta. Az indoklás szerint ez a film „hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban. A fesztivál egy másik magyar filmet is díjazott: Hajdu Szabolcs Ernelláék Frakaséknál című alkotása a legjobb rendező díját nyerte el a németországi filmfesztiválon, melyet november 8–13. között, 26. alkalommal rendeztek meg.

Magyarország idei Oscar-nevezettje december 2-án debütál a romániai mozikban; a forgalmazó a Filmtett Egyesület.Kapcsolódó