Megszűnik az Aranyszem Operatőr Fesztivál


Novák Emil operatőr 12 év után megszünteti az általa 2004-ben indított Aranyszem Operatőr Fesztivált.

Az Aranyszem az egyetlen olyan filmszakmai rendezvény volt Magyarországon, amelyet egy szakmai közösség, a H.S.C. rendezett meg évről évre.

A fesztivál Legenda díjjal jutalmazta többek közt Illés Györgyöt, Kovács Lászlót, Hildebrand Istvánt, Jean Badal és Zsigmond Vilmost. Ketten, Vittorio Storaro és Törőcsik Mari kapták meg a fesztivál Eternity díját.

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. Az Aranyszem Operatőr Fesztivál egyik fő támogatója 2005 óta Zsigmond Vilmos volt. Az általa és Romwalter Béla „Richy” által alapított,  a Panavision és a Sparks Camera and Lighting Ltd. támogatásával létrejött rangos, 60 000 dolláros  Panavision díjat Zsigmond Vilmos minden évben személyesen adta át a Diákfilm-kategória győztesének. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vettek.

A fesztivál 14 kategóriában – diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, nagyjátékfilm és nemzetközi, koprodukciós játékfilm – osztott ki díjat. 2015-ben a kategóriák száma eggyel gyarapodott: az Új Tehetségek! szekcióban bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor készített és bárki által készített filmmel lehetett nevezni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető volt. Az Aranyszemen minden évben odaítélték Az év operatőre díjat is, melyet az az operatőr kapott, aki a benevezett filmek közül a szakmai zsűri számára a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját.

Novák Emil operatőr, a fesztivál alapítója és igazgatja így nyilatkozott: „Büszke vagyok az elmúlt 12 évre, ugyanakkor vallom, hogy mindent a csúcson kell abbahagyni. A szakmai legnagyobbjait méltó elismerésben tudtuk részesíteni, és meggyőződésem, hogy ez a verseny, amellett, hogy több fiatal magyar operatőr számára nyújtott szakmai kibontakozási lehetőséget, a magyar filmek népszerűsítéséhez is hozzájárult.”

(közlemény)Kapcsolódó