Filmfesztivál indul Szegeden


A Zsigmond Vilmosról elnevezett filmfesztivál március 1-jéig várja a nevezéseket. A fesztivál fővédnöke Susan Zsigmond.

A Belvárosi Mozi fesztivált indít Szegeden a helyi önkormányzat, a Magyar Filmművészek Szövetsége, az Art Mozi Egyesület és a Magyar Hollywood Tanács támogatásával. A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál első kiadását május 10. és 13. között szervezik meg a közel 100 éves moziban, amelynek legnagyobb, 547 férőhelyes terme 2005 óta az Oscar-díjas magyar operatőr nevét viseli.

Zsigmond Vilmos Szegeden született, „többször járt nálunk, több nemzetközi forgatócsoportot is elhozott az ő »mozijába«. Legutóbb éppen a halála előtt egy évvel – 2015. január elején készített vele interjút a moziban a CNN, amelyben arról mesélt, hogy gyermek- korában ebben a teremben érték az első meghatározó film élmények” – olvasható a fesztivál közleményében.

A szervezők tisztelegni szeretnének Zsigmond Vilmos emléke előtt, ugyanakkor szeretnék az operatőrökre irányítani a figyelmet, és lehetőséget teremteni a fiatal művészek bemutatkozására. „A magyar operatőriskola jó fél évszázada – Illés György óta – világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai. A fesztivállal tisztelegni kívánunk e hagyomány előtt.” Kísérőrendezvényként retrospektív sorozatot mutatnak be Zsigmond Vilmos filmjeiből – évente más-más alkotói korszakára összpontosítanak –, workshopot szerveznek szakmabelieknek, szabadegyetemet laikusok számára.

A fesztiválra elsősoban filmművészetet tanuló, rendező- és operatőrszakos egyetemi hallgatók jelentkezését várják Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából, Németországból, Svájcból, Ukrajnából, Litvániából, Lettországból, Észtországból és Bulgáriából: „A kiírás egyik fő szempontja, hogy a beérkező pályamunkák olyan eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemezték. Tematikai, technikai, műfaji megkötés és időtartam korlátozás nélkül várjuk a 2014. január 1. után készült alkotásokat. Egy alkotó több filmmel is pályázhat. Az alkotásokat műfajuk szerint soroljuk szekciókba. Nevezési díj nincs. Nevezni lehet nagy- és kisjátékfilmmel, kísérleti, dokumentum- és animációs filmmel egyaránt. A megtekintésre szánt filmeket full HD felbontásban, DCP, blueray, DVD vagy H264 formátumban, angol felirattal ellátva kérjük elküldeni.”

Nevezni a belvarosimozi.hu oldalon vagy e-mailben a zsigmondvilmosfeszt@gmail.com címen lehet 2017. március 1-jéig. Az angol feliratos kópiát 2017. április 1-jéig kell beküldeni.

A beérkező pályamunkák számától függően öt fős előzsűri értékeli a műveket. A zsűri tagjai:

  • dr. Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre (zsűrielnök)
  • Miklós Mari, Balázs Béla-díjas vágó, egyetemi docens, Zsigmond Vilmos Tékozló apa című filmjének vágója
  • Pierre Filmon, francia filmrendező, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című film rendezője
  • James Chressanthis (ASC) amerikai operatőr, rendező, író, producer, az American Society Cinematographers tagja
  • dr. Sághy Miklós egyetemi docens, a Filmvilág folyóirat szerzője

A versenyprogramba bekerült filmek nyilvános bejelentése április 20-án történik.

A versenyprogramba beválogatott filmek alkotóinak (alkotásonként 1-2 fő) a fesztivál ideje alatt szállást és étkezést biztosítanak.Kapcsolódó