Megvannak a Filmalap Inkubátor Programjának idei nyertesei


Bakony Alexa Egy fiú, Hartung Attila Senki nem megy sehova, Kárpáti György Mór Guerilla, valamint Visky Ábel Mesék a zárkából és Nagy Zoltán Impromtu című filmterve kap gyártási támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának keretében. A pályakezdő filmeseket segítő pályázat idei eredményeit szerdán hirdették ki Budapesten.

A Toldi moziban megrendezett Pitch Fórumon a program tíz döntőse személyesen mutathatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének, amelynek tagjai Bánkúti Zsuzsanna és Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakemberek, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Horváth Lili filmrendező és Varró Attila filmteoretikus voltak.

A zsűri döntése nyomán kap gyártási támogatást Bakony Alexa egy 16 évesen transzneműséget vállaló fiatalról szóló dokumentumfilm-terve, Hartung Attila felnövéstörténete és Kárpáti György Mórnak az 1848-as szabadságharc leverése után játszódó történelmi drámája is. A közönség szavazatai alapján részesülhet támogatásban Visky Ábel a történetmesélés erejéről szóló kreatív dokumentumfilmje és Nagy Zoltán projektje, amely egy amatőr ifjúsági vonószenekar 18 éves fiú tagjáról szól, aki meg akarja védeni 13 éves társát az idős karmester szexuális zaklatásától.

A filmalap forgatókönyv-fejlesztésre hívta továbbá Csoma Sándor VHS című filmtervét, amely egy kislány és apukája kapcsolatának története. Emma és édesapja Németországba indulnak, hogy amerikai filmeket hozzanak be VHS kazettán, mígnem összetalálkoznak az önmegvalósítás miatt családját hátrahagyó édesanyjával.

Divinyi Réka elmondta: a zsűri a filmterveket, a szerdai személyes prezentációkat, valamint a pályázók korábbi munkáit is figyelembe véve hozta meg döntését. Emellett igyekeztek azt is megítélni, hogy a projektekből születő filmek később mennyire lehetnek sikeresek a fesztiválokon és a mozikban.

„Komoly potenciál van ezekben a filmtervekben” – hangsúlyozta Divinyi Réka, aki megjegyezte azt is: az Inkubátor Program páratlan lehetőséget jelent a pályakezdő filmeseknek.

A program forgatókönyv-fejlesztésre legfeljebb kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, animációs filmeknél 82 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió forintig nyújt támogatást. Az idei felhívásra 69 pályázat érkezett, ezek közül választotta ki a filmalap szakmai zsűrije a tíz döntős filmtervet, köztük Bernáth Szilárd, Szeiler Péter, Szilágyi Fanni és Varga Noémi projektjét is.

(MTI)
Kapcsolódó