Oscar 2017: megvan a dokumentumfilmes shortlist


Az amerikai filmakadémia tegnap nyilvánosságra hozta az Oscarra nevezett dokumentumfilmek szűkített listáját. A 15 cím között van egy O.J. Simpsonról készült dokumentumfilm, egy elefántcsont-kereskedelemről és egy menekültválságról szóló alkotás is.

Az Ezra Edelman rendezésében készült O. J.: Made in America című dokumentumfilm már számos díjat elnyert, köztük az Amerikai Kritikusok, a New York-i Kritikusok és a Los Angeles-i Kritikusok elismerését, valamint a Gotham Független Filmdíjat.

Ava DuVernay 13th című dokumentumfilmje az amerikai börtönökben vizsgálja a faji megkülönböztetést.

A The Ivory Game Leonardo DiCaprio támogatásával valósult meg, és az elefántokat gyilkoló orvvadászok elleni küzdelmet mutatja be.

Raoul Pecknek a néhai James Baldwin befejezetlen kéziratából forgatott I Am Not Your Negro című munkáját – amely szintén sikert aratott a kritikusok körében – ugyancsak Oscar-esélyesként emlegetik.

A szűkített listán szerepel a Life, Animated című alkotás is egy autista férfi életéről, amelyet idén a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) is műsorára tűzött Mesés élet címmel. Ugyancsak vetítették a fesztiválon az olasz Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című menekültdrámáját, amely az Arany Medve-díjat is megkapta a Berlinalén. Az alkotás Olaszország hivatalos Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is.

A 15 film közül az amerikai filmakadémia tagjai választanak ki ötöt, amely január 24-én megkapja az Oscar-jelölést. A 89. Oscar-díjátadó gálát február 26-án rendezik meg Hollywoodban.

(MTI)Kapcsolódó