Magyar diplomafilm a Berlinálén


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén végzett Lovrity Anna Katalin Filmalap támogatással készült, Vulkánsziget című animációs rövidfilmjét meghívta Generation programjába a február 9-én kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

A Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie. „Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében” – idézi a film alkotóját, Lovrity Anna Katalint a filmunió közleménye.

A filmalap támogatással készült MOME Anim diplomafilm a 67. Berlinale Generation válogatásába kapott meghívást, az 1978-ban alakított program a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyeznek.

Szintén a MOME animációs tanszékén végzett Andrasev Nadja – akinek A nyalintás nesze című diplomafilmje tavaly a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert –, valamint Bucsi Réka, akinek Symphony no. 42 című munkáját a 2014-es Berlinale rövidfilmversenyében mutatták be, később pedig felkerült a legjobb 10 nevezett film Oscar-shortlistjére.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a MOME Anim mesterképzésén Vulkánsziget című diplomafilmjével, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő. A Vulkánsziget producere Fülöp József, vágója Czakó Judit volt, a világpremier a Berlinálén lesz.Kapcsolódó