Orosz hadifoglyokkal forgatott, 100 éves kolozsvári filmből kerültek elő fényképek


Az 1917-ben forgatott, Hotel Imperial című kolozsvári némafilmből kerültek elő elveszettnek hitt jelenetfotók.

A négy fényképet egy budapesti aukciósház hirdette meg 2016 végén. A Hangosfilm portál gyűjteményébe kerültek, ahol a nyilvánosság számára is elérhetőek.

A film érdekessége, hogy kortárs, első világháborús témát mutatott be, Bíró Lajos azonos című, nagy sikerű színdarabját vitte filmre (a drámából később több filmes adaptáció is készült).

A történet egy kisvárosban játszódik, amelyet hol a magyarok, hol az oroszok foglalnak el, a két parancsnokság egymást váltja a Hotel Imperialban. Annát, a szép szobalányt meghatja, hogy Almássy, a délceg főhadnagy milyen udvariasan bánik vele. Amikor a magyarok helyére betelepszenek az oroszok, a tábornokuknak megtetszik Anna, és megteszi a hotel igazgatójává, Almássyból pedig szolga lesz. A lakosság éhezik, miközben az oroszok dorbézolnak, és nemsokára egy orosz kém érkezik a szállóba. Almássy lelövi, mielőtt a magyarok számára végzetes információit továbbadhatná – Anna alibit hazudik számára. Amikor fordul a kocka, és a magyarok győznek, Anna kerül bajba, és Andrássyn a sor, hogy segítsen rajta. A történet igazi happy enddel zárul.

A Hotel Imperial rendezője Janovics Jenő volt, főszerepét a később Hollywoodban is sikeressé vált Várkonyi Mihály játszotta. A szereposztásban megjelenik még többek közt Fekete Mihály, Fáy Flóra, Harsányi Rezső, Nagy Gyula, Lengyel Vilmos és Nagy Adorján neve is. Az operatőr Fekete László volt. A magyar katonaságot az 51. közös gyalogezred katonái, az oroszokat pedig gyalui orosz hadifoglyok alakították.

A film teljes egészében elpusztult. Mindössze néhány, a kortárs mozgóképes szaklapokban közölt jelenetfotó maradt fenn, a most előkerült fényképek közül azonban csak egy volt ismert.

A film felvételei 1917 nyarán zajlottak. A belső felvételeket a New York kávéházban, a külsőket Szamosújváron és Désen forgatták, a filmben nagy számú statisztéria is szerepelt. A magyar katonaságot a majdnem teljesen román ajkú 51. közös gyalogezred egy százada, az orosz katonaságot pedig a gyalui gazdaságba munkára kiadott orosz hadifoglyok játszották.

A Hotel Imperial ősbemutatóját 1918. november 12-én tartották a kolozsvári Egyetem-mozgóban (a mai Művész moziban).

Még több információ, plakát és kép a filmről a Hangosfilm oldalán.Kapcsolódó