A francia nőjogi miniszter megdöbbentőnek nevezte Polanski felkérését


Laurence Rossignol francia nőjogi miniszter „megdöbbentő döntés”-nek nevezte, hogy Roman Polanski filmrendezőt nevezte ki a francia filmakadémia a César-díjátadó ceremónia elnökévé.

A 83 éves Polanskit évtizedek óta körözik az Egyesült Államokban kiskorú megrontásáért. A rendező 1978-ban elismerte az ellene felhozott vádat, de elmenekült az ítélethirdetés elől, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött. Az Oscar-díjas filmes azóta Franciaországban él és dolgozik.

A miniszter a francia kulturális rádióban mondta el: számára „meglepő és sokkoló, hogy egy nemi erőszak-ügy keveset számít egy férfi életében”.

Polanski felkérése miatt egy francia feminista szervezet tiltakozást is szervez a 42. César-djíátadó idejére, február 24-ére. Petíciójukat, amelyben azt követelik, hogy ne Polanski vezesse a gálaműsort, péntekig majdnem ötvenezren írták alá.

A francia filmakadémia hangsúlyozta, hogy Polanskit filmrendezői munkásságáért választották ki erre a szerepre, de a döntés hátterében a filmrendező melletti kiállás is szerepet kaphatott, miután az amerikai igazságszolgáltatás 40 éve próbálja bíróság elé állítani a filmrendezőt. A lengyel legfelsőbb bíróság decemberben megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki a világhírű rendezőt az Egyesült Államoknak.

(BBC News / MTI)Kapcsolódó