Oscar-jelölést kapott a Mindenki


Néhány perce élő online közvetítésben közzétették az idei Oscar-jelöltek listáját. A jelöltek között van Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje is.

Átkerült az utolsó szűrőn a magyar kisjátékfilm: a Mindenki elnyerheti a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat a február 26-i Oscar-gálán.

Deák Kristóf rövidfilmje a rendszerváltás utáni időszakban játszódik, de cseleménye ismerős lehet a mai iskolásoknak is: egy kislány új iskolába kerül, ahol csatlakozik a diákkórushoz. A kórusvezető tanárnő, mindenki „kedves Erika néni”-je azonban aljas, passzív-agresszív módszerrel tartja fent a kórus hírnevét. Az önérzetes diákok pedig találnak egy kiváló momentumot arra, hogy helytállásukat úgy bizonyítsák, hogy közben jól móresre is tanítsák a tanár nénit.

Legutóbb 1963-ban jelöltek Oscarra magyar kisjátékfilmet: Szabó István vizsgafilmjét, a Koncertet.

A magyar rövidfilm vetélytársai: Ennemis intériuers (r. Sélim Azzazi), La femme et le TGV (r. Timo von Gunten és Giacun Caduff), Silent Nights (r. Aske Bang and Kim Magnusson), Timecode (r. Juanjo Giménez).

A legjobb filmet illető Oscar-díjra idén 9 alkotást jelöltek: az Érkezés (Arrival), a Fences, A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge), a Hell or High Water, A számolás joga (Hidden Figures), a Kaliforniai álom (La La Land), a Manchester by the Sea, az Oroszlán (Lion) és a Holdfény (Moonlight) maradt versenyben.

A Kaliforniai álom kapta egyébként a legtöbb jelölést: 14 kategóriában említették a címét, illetve alkotóit, esélyes többek közt a rendezői, operatőri, vágói és zeneszerzői Oscarra, de női főszereplője, Emma Stone is megkaphatja a díjat. A legtöbb Oscar-jelöléssel büszkélkedő tavalyi filmek listáján az Érkezés a második és a Holdfény a harmadik: kilenc, illetve nyolc kategóriában kaptak jelölést.

A legjobb színésznő címére a már említett Emma Stone mellett esélyes Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), valamint Meryl Streep, aki a Florence Foster Jenkins címszerepéért 20. alkalommal kapott jelölést. Férfi kollégáik közül idén Casey Affleck (Manchester by the Sea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic) vagy Denzel Washington (Fences) kaphat díjat.

Az elmúlt év legjobb külföldi filmjének járó Oscar-szobrocskát idén a dán Land of Mine, a svéd Az ember, akit Ovénak hívnak, az iráni Az ügyfél, az ausztrál Tanna vagy a német Toni Erdmann alkotói kaphatják, az egészestés animációs kategória nyertese pedig a Kubo és a varázshúrok, az Életem cukkiniként, a Moana, A vörös teknős vagy a Zootropolis – Állati nagy balhé lehet.

A 24 kategória jelöltjeinek listáját az amerikai filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs, valamint Demian Bichir, Dustin Lance Black, Glenn Close, Guillermo del Toro, Marcia Gay Harden, Terrence Howard, Jennifer Hudson, Brie Larson, Jason Reitman, Gabourey Sidibe és Ken Watanabe tette közzé.

A díjátadó gálára február 26-án kerül sor Los Angelesben. A show házigazdája Jimmy Kimmel lesz.

A jelöltek teljes listája az amerikai filmakadémia honlapjánKapcsolódó