Nézz japán vagy erdélyi magyar filmet filmklubban!


Memories of Matsuko ma Kolozsváron, Human Places holnap Marosvásárhelyen – a Lugosi Béla Filmklub és az Édentől keletre kínálata. A belépés ingyenes mindkét vetítésre.

„A japán filmesek egyszerűen bolondok. Dilisek. De ha erre van szükség, hogy ilyen gyönyörű és őrült filmek készítéséhez, hát legyen!” – így szól a kolozsvári Lugosi Béla Filmklub ma esti vetítésének beharangozója. Terítéken egy fiatal férfi története, aki lépésről lépésre fedezi fel nemrég elhunyt nagynénje, Matsuko múltját – „gyönyörű és mégis őrült” életét. A vetítés este 9-kor kezdődik a Zugban.

Az esemény Facebook-oldala

Holnap este 7 órakor kezdődik a marosvásárhelyi G. Caféban az Édentől keletre filmklub második kiadása. Szabó R. Ádám és Németh Előd Szabolcs vendége ezúttal László József marosvásárhelyi rendező, aki 70 perces, első dokumentumfilmjét, a Human Placest kíséri el. Kísérőfilmként a fiatal rendező két rövidfilmjét, a Filmtett Workshop keretében készült A fej és A gödör című kisjátékfilmeket is levetítik.

„Ahogy minden embernek, úgy minden városnak megvan a saját arca. Ahogy minden városnak, úgy minden embernek megvan a maga tere. Ezek az »emberi terek« néha összefonódnak, egymásba gabalyodnak, de persze van úgy, hogy csak elmennek egymás mellett – fogalmaz a szervezők közleménye. – A Human Places egy év leforgása alatt készült Marosvásárhelyen, az ott élő emberek egymáshoz való viszonyukat és a terekhez fűzödő kapcsolatukat mutatja be. Rövid, egymástól független megfigyelésekből, hétköznapi jelenetekből áll össze. Stílusa a korai megfigyelő dokumentumfilmekhez áll közel, de olyan fikciós rendezők, mint Roy Andersson vagy Jacques Tati filmjeinek hangulata és formai megoldásai is visszaköszönnek. A Human Placest a DocuArt filmfesztivál keretén belül, Bukarestben és Kolozsváron is levetítették.”

Az esemény Facebook-oldala

A belépés mindkét vetítésre ingyenes.Kapcsolódó