102 éves magyar filmet hoz haza a filmarchívum


1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony az egyik legrégebbi, fennmaradt magyar játékfilm.

A Bródy István rendezte A munkászubbonyt 1915. január 12-én mutatták be. Főszerepét Hegedűs Gyula játssza, akinek játékáról semmilyen más mozgókép nem maradt fenn, noha egyéb források szerint korának olyan meghatározó színészegyénisége volt, hogy egykori teátruma, a Vígszínház közelében utcát is elneveztek róla. Ha nemrég egy másik némafilmkincs, A tolonc felfedezése és felújítása nyomán Jászai Mari játékával lettünk gazdagabbak, úgy most egy másik színészóriás játékának is örülhetünk.

A holland kutatók első ránézésre azt hitték, hogy a gyűjteményükben található némafilm egy osztrák alkotás, mivel a tekercseken német feliratokat találtak, a dobozokon pedig – tévesen – Lehár operettjének, a Cigányszerelemnek a német címe volt feltüntetve. A film története azonban nem egyezett az operettével, ezért alaposabb kutatásba fogtak. Így találtak rá a hangosfilm.hu adatbázisban A munkászubbony címet viselő magyar filmdrámára, ennek alapján végül sikerült azonosítaniuk a szereplőket és a fennmaradt kritikák segítségével rekonstruált történetet.

Az 1900 és 1930 közötti némafilmkorszakból mindössze néhány alkotás maradt fenn eredeti hosszban. A fennmaradt filmek nagyrészt hiányosak vagy töredékesek, gyakran csak fényképek, cikkek maradtak meg róluk. A munkászubbony előkerülése nagy szenzációnak számít, mert a filmarchívumnak korábban semmilyen anyaga nem volt belőle, holott egyike az első hosszabb magyar játékfilmeknek – áll a filmalap közleményében.

A kalandos módon előkerült kópia hazahozataláról már folynak a tárgyalások. Az EYE-ban található Kertész Mihály idén 100 éves, még Kolozsvárott forgatott némafilmje, Az utolsó hajnal is, amelyet 2011-ben a Haghe Film hagyományos módon restaurált, míg a Magyar Nemzeti Filmarchívum idén a film digitális restaurálását tervezi.

Az érdeklődők A munkászubbony megmentésének minden állomását nyomon követhetik majd a filmarchívum Facebook-oldalán.

 Kapcsolódó