Kilenc Goyát kapott a Szólít a szörny


A spanyol filmakadémia díját idén 29 kategóriában osztották ki. A legjobb európai film kategóriájának öt jelöltje között magyar is volt, ám a díjat végül nem kapta meg. 

Goya 2017

A legjobb rendező Juan Antonio Bayona lett a Szólít a szörny (A Monster Calls) című fantasyje, amely az este abszolút győztesévé vált: mivel 12 jelöléséből kilencet – köztük az operatőri, a speciális effektek és a filmzene kategóriáét – váltott díjra.

A legjobb filmek járó elismerést Raúl Arévalo Tarde para la ira (Késő a haragra) című thrillerje nyerte el, amely megkapta a legjobb első rendezésnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat is.

A legjobb európai filmek között a Saul fia is versenyben volt, de végül Paul Verhoeven drámája, az Elle nyert. A jelöltek között volt Michael Grandage Genius és Ken Loach Én, Daniel Blake című filmje.

A gála idei érdekessége, hogy ugyanaz a színésznő, Emma Suárez vihette haza legjobb női főszereplőnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is. Előbbit Pedro Almodóvar Julieta című filmjéért, utóbbit a La próxima piel (A következő bőr) című filmért, amelyet Isaki Lacuesta és Isa Campo rendezett. Ez csupán egyszer fordult elő eddig a Goya-díj történetében: 1988-ban Verónica Forqué színésznőt jutalmazták a két kitüntetéssel egyszerre.

A legjobb férfi főszereplő Pedro Álamo lett Rodrigo Sorogoyen, Que dios nos perdone (Isten bocsásson meg nekünk) című drámájában nyújtott alakításáért.

A spanyol filmakadémia minden évben díjaz egy dél-amerikai filmet is, amelyet idén Gastón Duprat és Mariano Cohn El ciudadano ilustre (A díszpolgár) című alkotása kapott meg.

Az életműdíjat Ana Belén színész-énekesnő vehette át több mint 50 éves pályafutása elismeréseként.

Goya 2017

A 31. alkalommal díjkiosztót az Oscar-díjhoz hasonló külsőségek között rendezték meg. Látványos ruhakölteményekben vonult fel a vörös szőnyegen a spanyol filmvilág színe-java. Nyilatkozatukban többen is felhasználták az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet a filmvilágban uralkodó nemi alapú egyenlőtlenségekre. Cuca Escribano színésznő egy olyan stólát viselt amelyre a „több női szereplőt” feliratot hímezték, és azt mondta, hogy a spanyol filmekben a női szerepek aránya jelentősen kisebb mint a férfiaké, ráadásul a női szereplők gyakran prostituáltként vagy csak kiegészítőként vannak jelen. Erről az est házigazdája, Dani Rovira is beszélt, aki a gála egyik részében piros magas sarkú cipőt viselve jelent meg a közönség előtt, hogy kipróbálja „milyen a nők cipőjében lenni”. Rovira nemcsak a filmekben, hanem az élet minden területén több és felelősebb szerepet, illetve pozíciót követelt a nők számára.Kapcsolódó