Az Elle kapta a legjobb filmnek járó César-díjat


Paul Verhoeven 11 kategóriában díjra jelölt filmje Isabelle Huppert-nek köszönhetően elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat is.

Tegnap este Párizsban átadták a francia filmakadémia (Académie des Arts et Techniques du Cinéma) díjait.

A legjobb film Césarjára az Elle-en kívül a Divines (r. Houda Benyamina), a Frantz (r. François Ozon), a Les innocentes (r. Anne Fontaine), a Ma loute (r. Bruno Dumont), a Mal de pierres (r. Nicole Garcia) és a Victoria (r. Justine Triet) kapott jelölést.

A legjobb öt külföldi film listáján Cristian Mungiu Érettségi (Bacalaureat) című filmdrámáját, amely a tavalyi Cannes-i Fesztiválról elhozta a rendezői pálmát, valamint a szintén román részvételű német produkció, Maren Ade Toni Erdmannja is szerepelt. A trófeát végül Ken Loach Én, Daniel Blake-je vitte el.

A legjobb férfi főszereplő díját Gaspard Ulliel vehette át az Ez csak a világ vége (Juste la fin du monde) című filmben nyújtott alakításáért. A francia-kanadai drámának hat jelöléséből további kettőt sikerült díjra váltania tegnap este: Xavier Dolan rendezői és vágói tehetségét is jutalmazták.

A mellékszerepet játszó színészek közül Déborah Lukumuenát (Divines) és James Thierrée-t (Chocolat) tüntették ki, az ifjú tehetségek kategóriáiban pedig Oulaya Amamra (Divines) és Niels Schneider (Diamant noir) lett a nyertes.

Az Életem cukkiniként (Ma vie de courgette) című animációs film elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért járó trófeát, de vitte az egészestés animációs kategória fődíját is.

A díjak teljes listája a francia filmakadémia honlapján


Címkék

Kapcsolódó