Az oroszok betilthatják A szépség és a szörnyeteget


Vitalij Milonov orosz politikus felvetette, hogy törvényt szeghet a Disney-remake, ami miatt meg kellene tiltani a film oroszországi forgalmazását.

Az Egyesült Oroszország párt politikusa arra kérte a kulturális minisztert, hogy fontolja meg az új Disney-film helyi forgalmazásának megtiltását, arra hivatkozva, hogy A szépség és a szörnyeteg „gay propagandát terjeszt”, ezáltal megszegi a homoszexualitást tiltó törvényt. A film ugyanis arról híresült el már bemutatója előtt, hogy ez lesz az első Disney-alkotás, amiben homoszexuális karakter szerepel.

A szépség és a szörnyeteg

Az amerikai Josh Gad szereplője, LeFou a film fő antagonistájának, a Luke Evans alakította Gastonnak a kengyelfutója, rövid, de jelentős részletben bukkan fel a vásznon. Bill Condon rendező szerint „LeFou hol maga is Gastonná akar válni, hol meg akarja csókolni Gastont. Nem tudja, mit akar. Olyan ember, aki épp tudatosítja ezeket az érzelmeket. Josh pedig valami tényleg finomat hoz ki belőle. És ez az, amiről számot kell adnia a végén, hogy hogyan, azt nem akarom most elárulni. De ez egy kedves, kizárólagosan gay pillanat egy Disney-filmben.”

Vitalij Milonov szülői panaszlevelekre hivatkozva vetette fel a tiltás szükségességének fontosságát. „Meggyőződésem, hogy az állam gyerekekkel kapcsolatos fő feladata a gyermekkor és az ifjúság védelme a világ szennyétől, hogy elzárja a gyerekeinket az ártó és veszélyes jelenségektől – fejtette ki. – Ebben az esetben közös feladatunk megtiltani ennek a musicalnak a bármely formájú moziforgalmazását.”

Az orosz kulturális minisztérium még nem foglalt állást a kérdésben, a bemutató dátuma pedig március 16. lenne. A homoszexualitás 1993 óta nem számított bűncselekménynek Oroszországban, míg egy 2013-as rendelet újra azzá nem nyilvánította.

Nem csak az oroszoknak nem tetszik a homoszexuális karakter korhatár nélküli filmben való szerepeltetése. Egy alabamai mozi tulajdonosa is bejelentette, hogy nem fogja műsorra tűzni a filmet: „Nagy szomorúsággal kell klienseinket értesítenem arról, hogy nem fogjuk veíteni A szépség és a szörnyeteget. Nem fogjuk kompromittálni a Biblia tanítását.” A Facebook-üzenet szerint olyan „egészséges” családi filmeket akarnak vetíteni, amelyekre a nézők bátran beülhetnek, mert azok „nem foglalkoznak a szexszel, a meztelenséggel vagy a homoszexualitással”.

A szépség és a szörnyeteg a közismert 1991-es animációs film remake-je, egy a Disney stúdió élőszereplős remake-jeinek sorában, az Alice Csodaországban, a Demóna (Maleficent), A dzsungel könyve és a Hamupipőke (Cinderella) után, de fejlesztési fázisban van egy új Pinokkió-, egy Oroszlánkirály– és egy Dumbó-film is.

(Variety, The Guardian, attitude.co.uk)Kapcsolódó