Március végén kezdődik a Friss Hús


​Az 5. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál március 29-én kezdődik és április 2-án zárul, helyszíne a budapesti Toldi mozi. A szervező daazo.com elsődleges ​célja ​a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat.

A fesztivál látogatóinak száma évről évre egyre magasabb: tavaly márciusban már több mint 2000-en vettek részt a Friss Húson. A szervezők 2015. január után készült nemzetközi és magyar rövidfilmekből válogatják ki a fesztivál programjában vetítendő filmeket.
​​
A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava.

A Friss Hús magyar válogatásának kiemelkedő filmjei azóta is eredményesen szerepelnek nemzetközi filmfesztiválokon: a 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert, Cannes-ban pedig Andrasev Nadja filmje, a szintén a Friss Húson bemutatkozó A nyalintás nesze című animációja kapott díjat.

Az idei fesztiválra több mint 170 magyar és 1400 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, összesen 65 országból. Ahogy tavaly is, az animációs és az élőszereplős filmeket külön kategóriába lehetett nevezni.

A fesztivál utolsó napján osztják ki a díjakat. A magyar versenyprogramban idén az eddigi díjakon kívül (legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, legjobb magyar animációs rövidfilm) a zsűri odaítéli a legjobb színész és a legjobb színésznő díját is, valamint több különdíjat is kiosztanak.Kapcsolódó