Magyar vizsgafilm versenyez Cannes-ban


Szentpéteri Áron Láthatatlanul című, félórás kisjátékfilmje meghívást kapott a 70. Cannes-i Fesztivál Cinéfondation nevű programjába.

A személyes élmény alapján született Láthatatlanul egy vak fiú és egy látó lány kapcsolatáról szól. Teljes sötétségben kezdődik, egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a pasijával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy. Vajon mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak?

„A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy, hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem” – vallja a forgatókönyvet is jegyző rendező.

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit (Nagymosás, 2013; Delfinkirály, Friss Hús – a zsűri különdíja, 2014) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Enyedi Ildikó osztályában. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült első éves vizsgafilmje. Jelenleg a diplomafilmjén dolgozik, melyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A Cinéfondation zsűrijének elnöke idén Cristian Mungiu román rendező lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja egy-egy munkája szerepelt. A szekció díjait május 26-án fogják átadni.Kapcsolódó