Egy meggyilkolt apácáról készül dokusorozat a Netflixnél


A Making a Murderer sikerén felbuzdulva újabb „true crime” dokumentumfilm-sorozatot készül bemutatni a Netflix: a téma szintén egy mindmáig megoldatlan bűnügy, amelybe – úgy tűnik – a helyi rendőrség is belekeveredett.

A The Keepers egy közel 50 évvel ezelőtti gyilkosság okaira és körülményeire próbál fényt deríteni. A 26 éves Cathy Cesnik nővért sokan ismerték Baltimore-ban: az apáca a helyi katolikus gimnázium kedvelt tanárnője volt. 1969-ben nyoma veszett, holttestére három hónappal később találtak rá.

A hétrészes sorozat megkísérli felgöngyölíteni azokat a fél Baltimore-t behálózó kapcsolatrendszereket és eseményeket, amelyek Cesnik életét meghatározták és a halálához vezettek. A forgatások előtt és alatt az apáca számos egykori barátját megszólaltatták, rokonokat, újságírókat, helyi hivatalosságokat kerestek meg, és az alkotók tanulsága szerint egy szándékosan eltussolt bűnügyről lehet szó.

A történethez ugyanis hozzátartozik, hogy az iskola egyik vezetőjét, Joseph Maskell atyát később megvádolták, hogy a 60-as, 70-es években diákok sokaságát – főleg a lányokat – molesztálta, az áldozatok egy része pedig épp Cathy nővért fogadta bizalmába, aki szembeszállt a pappal, és – egy valószínű forgatókönyv szerint legalábbis – emiatt lelte halálát. A terjedelmes kapcsolatrendszerrel rendelkező Maskell 2001-ben halt meg, mindvégig tagadta bűnösségét. Egyik áldozatának visszaemlékezése szerint a rendőrség is segített fátylat borítani az ügyre, hiszen a rendőrük maguk is elkövetőként szálltak be a bűncselekményekbe.

A The Keepers bemutatója május 19-ére várható.Kapcsolódó