Magyar koprodukcióban készül Zanussi következő filmje


Filmalap-támogatást nyert Krzysztof Zanussi lengyel rendező következő filmprojektje, az Éter.

A filmalap 58,5 millió forinttal támogatja lengyel–litván–ukrán–magyar koprodukciót, amely a klasszikus Faust-történetet dolgozza fel.

A saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó középkori tudós történetének újragondolása az első világháború előtt játszódik, cselekménye a műtéti altatáshoz használt éter körül forog. „Sokan meghaltak, mert akkoriban még nem tudták meghatározni a szükséges adagokat, veszélyes volt. Az éterre ugyanakkor a birtoklás szimbólumaként tekintettek ebben az időszakban” – nyilatkozta legújabb forgatókönyvéről Zanussi.

Az Éter gyártása már nyáron elkezdődik, a magyarországi forgatás a tervek szerint novemberben lesz, és a kész film 2018 őszén lesz látható – közölte a filmalap. A film magyar koproducere Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Saul fiát és Tiszta szívvel-t is gyártó Laokoon Filmgroup csapata. Magyar szakember tervezi a díszleteket, a jelmezeket és a maszkokat is, sőt a koprodukció egyik főszerepében egy magyar színész lesz látható, akinek kilétét a produkció később hozza nyilvánosságra.Kapcsolódó