A Körhinta is visszatér Cannes-ba


A Szegénylegények és a Szerelem után idén Fábri Zoltán Körhinta című klasszikusa tér vissza a Cannes-i Fesztiválra. A film premierje 61 évvel ezelőtt volt, ugyanitt.

A május 17-én kezdődő 70. Cannes-i Fesztivál Cannes Classics nevű válogatása a műsorra tűzi Fábri Zoltán 1955-ben Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott Körhinta című, felejthetetlen filmjét – közölte ma a Magyar Nemzeti Filmalap.

A fiatalság és a szerelem győzelmét hirdető Körhinta nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol François Truffaut – még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként – Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját a fesztiválról írt beszámolója szerint.

Az 50-es évek közepén a magyar film újjászületését jelző Körhinta legteljesebb verzióját az eredeti kameranegatívból és két további filmanyagból állították össze a filmarchívum filmtörténész-restaurátorai a közelmúltban. A Filmlabor szakemberei így a film lehető legteljesebb és technikailag legjobb változatát szkennelhették be 4K felbontásban, majd a korszerű digitális restaurálás során észrevétlenül javították a súlyos sérüléseket, s egytől egyig beillesztették a hiányzó kockákat is, és visszaállították a film eredeti fényvilágát. Mindennek köszönhetően a Körhinta régi szépségében lesz újra látható – legelőször Cannes-ban.

A magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakja, Fábri Zoltán születésének idén ünnepeljük 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum filmfelújítási programja idén a Fábri életmű köré szerveződik. A Fábri életmű felújítása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. A filmarchívum ősszel egy díszdobozos DVD életmű kiadványt jelentet meg, továbbá a restaurált Fábri-filmeket moziban is bemutatja.Kapcsolódó