Szerelem a Tranzitban


A Magyar Filmtörténeti Klub kolozsvári vetítései a frissen restaurált, tavaly Cannes-ban 45 év után újra bemutatott Szerelemmel folytatódnak május 9-én.

Makk Károly 1971-es filmje a magyar filmtöri egyik örökbecsű klasszikusa, 1971-ben, bemutatásakor elnyerte Cannes-ban a zsűri különdíját (Prix du jury). A film Déry Tibor 1956-os, azonos című novellájának adaptációja, főszereplői Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván. A politikai ügy miatt börtönbe került főhőst alakító Darvas Iván az íróhoz hasonlóan szintén volt börtönben, szintén politikai okok miatt.

A Tranzit Alapitvány és a Balassi Intézet közös szervezésében három hónapon keresztül a legjelentősebb magyar filmekből mutatnak be egy válogatást, a május 9-ei esemény házigazdája Schneider Tibor rendező-operatőr, meghívottja pedig Virginás Andrea egyetemi tanár, filmkritikus, akinek a Filmtetten közölt Szerelem-méltatása ide kattintva érhető el; pár érdekesség a filmről pedig ide kattintva. A belépés ingyenes, a filmek román felirattal kerülnek vetítésre.Kapcsolódó