Igazság vagy merészség – itt a TIFF versenyprogramja


Tizenkét film került a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyébe. Az alkotások közül nyolc elsőfilm.

„Évről évre azokat az egyedi és bátor hangokat keresem, amelyek nem játszanak elővigyázatosan, és mernek mindent feltenni egy forgatókönyvre. Az idei válogatásban a döbbenet onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé várod, az érzelem alacsony lángon ég, hatása mégis mindent elsöpör, az erkölcsi dilemmák és a formai játékok kilendítenek a komfortzónádból, és a családi kapcsolatok is alaposan megmérettetnek, mielőtt a helyzet stabilizálódna” – összegzi a versenyválogatást Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója.

Idén sem magyar, sem román nem került versenybe. Román főszereplője (Alec Secăreanu) van azonban a God’s Own Country (r. Francis Lee) című filmnek, amelyet a Sundance-en és Berlinben is díjaztak. A romantikus filmdráma egyfajta brit variáció a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) témájára: középpontjában egy fiatal brit farmer és egy román munkás között szövődő kapcsolat áll. Szintén Sundance-ről jön a My Happy Familly (r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross) című keserédes vígjáték. Főszereplője egy grúz asszony, aki 52. születésnapján eldönti, hogy elköltözik otthonról, ami apróbb családi földrengést okoz. A filmet román operatőr, Tudor Panduru jegyzi.

A lengyel Bartosz M. Kowalski provokatív elsőfilmet készített, amely már a San Sebastian-i nézőket is sokkolta. A Playground gyerekek erőszakosságáról szól: két brit kamasz olyan bűncselekményt követ el, ami az egész világot megrendíti. A mindenütt jelenlevő erőszak gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálja az izraeli Yaniv Berman első egészestés alkotása is. A Land of the Little People két dezertőr és egy csapat gyerek területért folytatott harcát mutatja be – e gyerekek számára a háborúsdi már több mint egy ártatlan játék.

Ha volt már film emberekről és kosokról, most az emberek és a solymok következnek. Miguel Calderón Zeusza egy gyerek és anyja „mérgező” kapcsolatából indul ki. A filmet személyes élmények ihlették, ahogy Gudmundur Arnar Gudmundsson Heartstone című, több nemzetközi díjjal büszkélkedő filmjét is. Utóbbi a fagyos Izlandon játszódik; fel két kamasz főszereplője barátságát érzelmi hullámvasút kavarja.

Apa és lánya hétvégi találkozásáról mesél a Las Toninas Van Al Este (r. Gonzalo Delgado, Verónica Perrota). Az egyik forgatókönyvíró a 2005-ös Transilvania Trófea-nyertes Whiskyvel hívta fel magára a figyelmet először Kolozsváron.

Egy fiatal özvegyasszony küzd meg a veszteséggel, a temetés kegyetlenségével, a rokonsággal és saját hitével férje öngyilkossága után a Chrysantemums Time (r.Dmytro Moiseiev) című drámában.

Kristina Grozeva és Petar Valchanov Glóriája társadalmi tanmese igazságról és manipulációról; Locarnóban kölöndíjat kapott. Főszereplője egy jóindulatú munkásember, aki a rendszer áldozataként végzi. A Hounds of Love az ausztrál Ben Young erős hangú elsőfilmje: egy félelmetes páros rabol el benne egy kamaszlányt. A lányt játszó Emma Booth-ot Velencében díjazták a szerepért.

Berlinból az iráni származású Abed Abest Simulation című filmje érkezik – a szervezők szerint ez a versenyprogram vizuális szempontból legprovokatívabb darabja. A teljes sztori egy fekete dobozban játszódik, ami tetemes mennyiségű meglepetést és suspence-et eredményez. Szintén egy térben – egyetlen lakásban – zajlik az El Rey Borni(r. Marc Crehuet) című fekete komédia is. Négy szereplője közül az egyik megvakult egy tüntetésen, majd véletlenül találkozik a rendőrrel, aki megsebesítette.

A zsűri tagjai idén:

  • Clotilde Courau színésznő, velencei és piemonti hercegnő, aki a fesztiválon bemutatott L’Ombre des femmes-ban (r. Philippe Garrel) játszik,
  • Geoff Andrew, a Sight & Sound filmkritikusa, a BFI Southbank válogatója és a Londoni Filmfesztivál konzulense, valamint
  • Marian Crișan román filmrendező.


Kapcsolódó