A Cannes-i Fesztivál módosítja a versenyszabályzatát


Jövő évtől csak olyan filmek kerülhetnek Cannes-ban versenybe, amelyeknek gyártó garantálják a franciaországi mozibemutatót is. A döntést megelőző vitát két, idén versenybe került Netflix-produkció váltotta ki.

„Nemrég felröppent a pletyka, miszerint kizárhatják a versenyből Noah Baumbach és Bong Joon Ho filmjeit, mert ezeket a Netflix támogatta” – olvasható a fesztivál közleményében. A szervezők cáfolják a pletykát, és kijelentik, hogy nem állnak el korábbi döntésüktől, és bemutatják mindkét filmet az április 13-án közzétett mezőnyben.

A 2018-as versenyszabályzatot azonban módosítani fogják. Jövő évtől csak olyan filmek kerülhetnek versenybe, amelyeket aztán a francia mozik is vetíteni fognak.

„A Cannes-i Fesztivál tisztában van a mozibemutatók hiánya miatti feszültségekkel. A Cannes-i Fesztivál hiába kérte a Netflixet, hogy egyezzen bele, hogy ez a két film ne csak az előfizetőkhöz, hanem a francia mozik közönségéhez is eljusson. A fesztivál sajnálja, hogy nem sikerült megegyezésre jutni.

A fesztivál örömmel veszi egy új szolgáltató megjelenését, amely úgy döntött, hogy befektet a filmgyártásba, de hangsúlyozottan támogatja a hagyományos mozibemutatókat Franciaországban és a nagyvilágban.

Következésképpen, és a vezetőségi tagok megkérdezése nyomán a fesztivál úgy döntött, a szabályait a mostanig előreláthatatlan helyzethez igazítja a szabályait: minden filmnek, amely a cannes-i programban szeretne versenyezni, vállalnia kell a francia mozikban való forgalmazást. Ez az új rendelkezés a Cannes-i Fesztivál 2018-as kiadásával lép életbe.”


Címkék

Kapcsolódó