Bong Joon-ho nem forgathatott filmszalagra


A Snowpiecer és az Anya rendezője jegyzi az egyik filmet, az Okját, amelyik miatt a Cannes-i Fesztivál múlt héten módosította a versenyszabályzatát. A Netflix nem engedte, hogy 35 mm-es filmre forgasson.

Bong Joon-ho: Okja

Bong Joon-ho minden idők legdrágább – 50 millió dolláros költségvetésű – dél-koreai filmjét rendezte meg Okja címmel. A főszerepeket Ahn Seo-hyun és  Tilda Swinton játssza. A történet egy fiatal lányról szól, aki egy hatalmas, nemzetközi vállalat ellen küzd: el akarják venni tőle legjobb barátját, egy Okja nevű, nagydarab állatot.

„Darius Khondji, az operatőröm és én eleinte 35 mm-es filmre akartuk forgatni az Okját, de a Netflix ragaszkodott ahhoz, hogy minden korábbi Netflix-produkciót 4K-ban forgattak és archiváltak” – idézi Bongot a Variety. – Khondji végül kitalálta, hogy egy Alexa 65-ös használ, ami digitális formátumként megfelel egy 70 mm-es filmnek. Nagyszerű filmes hangulatot lehet elérni vele.”

Ez ellentmond annak, amivel a filmet gyártó és forgalmazó Netflix védekezett a Cannes-ban versenyző filmek mozibemutatójának hiánya kapcsán felmerült vitában, mármint hogy a filmek rendezői teljesen szabadon készíthették el a filmjeiket.

Az Okja amerikai bemutatóját a Netflix június végére ígéri, egyelőre nem tudni, a kelet-európai országokból mikor lesz elérhető.Kapcsolódó