Két új magyar film kerül ősszel moziforgalmazásba Romániában


A Tiszta szívvel tavalyi sikere után a Filmtett Egyesület két újabb film romániai forgalmazására készül.

Kevéssel a Filmtettfeszt után, októberben debütál a romániai mozikban M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című vígjátéka, novemberben pedig Török Ferenc 1945 című történelmi filmdrámáját nézheti meg szélesvásznon a hazai közönség.

Török Ferenc legfrissebb filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A film Szántó T. Gábor novellája alapján készült, főbb szerepeit Nagy Marcell, Sztarenki Dóra, Rudolf Péter, Szabó Kimmel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter és Szirtes Ági játssza. A film közönségdíjat nyert a Titanic filmfesztiválon, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában pedig – szintén a közönségszavazatok alapján – elnyerte a harmadik díjat.

„Minimalizmus és stilizáltság egyszerre jellemzi Török Ferenc új munkáját, és mindenek előtt – magyar filmtől már-már szokatlanul – nagy ökonómia, ami a címadástól a forgatókönyvön át a karakterábrázolásig sok mindenben megmutatkozik. A fekete-fehérben forgatott 1945 – amely témájában és stilisztikájában is társtalan alkotás a rendező eddigi életművében – kapcsán nem véletlenül emlegették többen a western műfaji rokonságát, bár első látásra távolabb nem is állhatna a vadnyugat világától.” (Papp Attila Zsolt, Filmtett)

A Brazilokban mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak.

A spotrfilm-vígjátékot Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte, ametőr főszereplői mellett olyan hírességek vállaltak benne szerepet, mint Schmied Zoltán, Dobó Kata, Anger Zsolt, Schell Judit, Gryllus Dorka vagy Gáspár Laci.

„A Brazilok kusturicás hangvételű, optimista tanmese az előítéletek meghaladásáról és a cigány-magyar együttélés mindennapi kihívásairól. Humorba csomagolja a falusi kilátástalanságot és a társadalmi csapdahelyzeteket, de szerencsére nem veszi el teljesen a felvillantott problémák élét.” (Jankovics Márton, Filmtett)Kapcsolódó