Az Olsen-banda visszatér


Közel 50 évvel azután, hogy Erik Balling bűnügyi vígjátéksagája, az Olsenbande első része mozikba került Dániában, majd Norvégiában, Arild Østin Ommundsen rendező a folytatást készíti elő.

Minden idők legnépszerűbb dán sorozata, Az Olsen-banda 14 részt számlál, ezek 1969 és 1999 között készültek. Az oslói Paradox Films most a széria norvég újjáélesztésére készül: a The Olsen Gang: A Spectacular Haul nemzetközi címen futó produkció 4 millió eurós költségvetést kapott, 2018-ban leforgatják, a bemutató pedig az első Olsen-film bemutatásának ötvenedik évfordulójára, 2019-re várható.

Az Olsen-banda egy nagyszerű sorozat, amely norvégok több generációját tette boldoggá – a sztorik és a karakterek megérdemlik, hogy tovább éljenek. Ezért döntöttünk úgy, hogy készítünk egy rebootot, és újraindítjuk Az Olsen-bandát mai történettel” – nyilatkozta a Paradox vezető producere, Finn Gjerdrum a Dagsavisennek.

Az Erik Balling rendezte, eredeti, dán sorozat a Nordisk Filmstúdióban készült, (anti)hőse egy Egon Olsen nevű bűnöző volt, aki két cinkosával, Bennyivel és Kjelddel együtt agyalt ki ravaszabbnál ravaszabb (és lehetetlen) bűntényeket, amelyek egytől egyig vicces botladozások sorozatát és bukást eredményeztek. A szériából teljesen hiányzott az erőszak minden formája, burleszkes humor jellemezte. A filmek közül három most is minden idők legnézettebb helyi filmalkotásai között van, 1–1,2 millióan váltottak rájuk jegyet.

A dán karakterek közé több skandináv szereplő is bekerült az évek során, köztük a norvég Dinamit Harry. A sorozat mintájára elkészült Svédországban A Jönsson-banda, ami nagy sikert aratott Kelet-Németországban és Kelet-Európában is (ahol Az Olsen-banda nem ment át a cenzorok szűrőjén, mivel gúnyt űzött a hatóságokból).Kapcsolódó