Már a negyedik ország tiltja be a Wonder Womant


Miközben nagyjából világszerte vezeti a heti mozis toplistákat, már a negyedik országban tiltják meg a legújabb amerikai szuperhősfilm vetítését.

Libanon, Tunézia és Algéria után most Katarban is betiltották a Wonder Woman moziforgalmazását. Az indoklás: a cenzorok szerint a film főszereplője révén Izraelt fényezi katonai és politikai szempontból – írja a Le Monde –, Gal Gadot ugyanis Supermannél is erősebb szuperhőst alakít.

Gal Gadot izraeli származású, 1985-ben született Rosh HaAyinban, 2004-ben Izrael Szépévé választották. Részt vett a kötelező, két éves katonai kiképzésen Tsahalban, előléptették, és az újoncokat képezte harcra. Katonai múltja, és az, hogy 2014-ben nyilvánosan állást foglalt a Gáza-övezetben a Hamas ellen harcoló izraeli csapatok mellett, most magára vonta a libanoni, a tunéziai, az algériai és most a katari hatóságok haragját.

A Wonder Womant ennek ellenére meg lehet nézni például Omanban vagy a Bahreini Királyságban.

„Az is a javára írható a Wonder Woman kreatív stábjának, hogy érezhetően törekedtek arra, hogy kikerüljék a háborús filmek egyik nagy toposzát, az arctalan ellenséget. Itt nem a német hadsereg van megtéve főgonosznak, hanem egy háborúfétises őrült tábornok és női segítője (így nem lehet megvádolni a filmet azzal sem, hogy túlságosan démonizálná a férfi nemet), az pedig többször is elhangzik főhősnőnk szájából, hogy ha végez ezzel a két ádáz gaztevővel, az felszabadítja az egyébként rendes németeket Árész, a háború görög istene befolyása alól.” Teljes kritikánk itt

A Patty Jenkins rendezte filmet június elejétől vetítik a nemzetközi mozikban. Rövid idő alatt vált minden idők legrentábilisabb filmjévé, amelyet egy hölgy rendezett: a BoxOfficeMojo szerint négy hét alatt 714 millió dollár összbevételt könyvelhetett el, aminek több mint fele nem amerikai moziban folyt be. (A Batman Superman ellen például ugyanezt az összeget 12 hét alatt gyűjtötte be.)Kapcsolódó