Yad Vashem-díjat kapott az 1945


A Berlinalét és amerikai fesztiválokat követően a Jeruzsálemi Cinemathèque tíz napos filmfesztiválján is díjazták Török Ferenc filmjét.

A 200 alkotást felvonultatott rendezvény nemzetközi szakmai zsűrije Török Ferenc filmjét a Yad Vashem-díjjal tüntette ki, mellyel a Yad Vashem Intézet 2006 óta méltatja a kiemelkedő filmművészeti teljesítményt, a korábbi díjazottak között van Chantal Akerman és Claude Lanzmann is. A díjat Török Ferenc és Szántó T. Gábor forgatókönyvíró személyesen vette át tegnap este.

A jeruzsálemi filmfesztiválon teltházas előadásokon játszották az 1945-öt. A Haaretz napilap hétvégi különszámában közölt elismerő kritikát a filmről Egy gyász címmel.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

„Minimalizmus és stilizáltság egyszerre jellemzi Török Ferenc új munkáját, és mindenek előtt – magyar filmtől már-már szokatlanul – nagy ökonómia, ami a címadástól a forgatókönyvön át a karakterábrázolásig sok mindenben megmutatkozik. A fekete-fehérben forgatott 1945 – amely témájában és stilisztikájában is társtalan alkotás a rendező eddigi életművében – kapcsán nem véletlenül emlegették többen a western műfaji rokonságát, bár első látásra távolabb nem is állhatna a vadnyugat világától.” (Papp Attila Zsolt)

A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület, az alkotás novemberben lesz látható a hazai mozikban.Kapcsolódó