Montrealban versenyez az Uchebnik


Csicskár Dávid 18 perces kisjátékfilmjének a napokban zajló Montreali World Filmfesztiválon lesz a világpremierje. Az Uchebnik öt kontinensről érkezett 41 vetélytárssal versenyez a legjobb rövidfilm díjáért. Ez a fesztivál másik magyar premierje a Hetedik alabárdos mellett.

Az Uchebnik 1956 októberében játszódik. Egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt.

Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től pedig az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét.Kapcsolódó