Osztrák fesztiválon nyert fődíjat az 1945


Török Ferenc filmjét Freistadtban, a 30. Der Neue Heimatfilm fesztiválon díjazták.

A „szülőföld, haza és otthon” témájú filmekre szakosodott fesztivál zárógáláján Török Ferenc és Szántó T. Gábor személyesen vette át a fődíjat.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy- Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt.

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Műsorra tűzte a nagy presztízsű edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el, San Franciscóban a kritikusok díjával együtt a közönségdíjat is elnyerte július végén.

Csak Észak-Amerikában már 40 filmfesztiválra kapott meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi az 1945-öt . A filmet Magyarországon április óta mintegy 35 000-en nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikban.


Címkék

Kapcsolódó