Meghalt Harry Dean Stanton


91 éves korában, egy Los Angeles-i kórházban, szeptember 15-én elhunyt Harry Dean Stanton amerikai színész, akit többek közt a Párizs, Texasból, A keresztapa 2. részéből vagy A nyolcadik utas: a Halálból ismert a világ.

A veterán színész életműve több mint hat évtizeden ível keresztül, több mint 200 forgatásán olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint David Lynch, Sam Peckinpah, Ridley Scott, Alex Cox vagy Wim Wenders. Tehetsége, és a legapróbb szerepben is megőrzött, különös sármja ellenére sosem jelölték Oscar-díjra vagy bármilyen más, jelentősebb kitüntetésre.

Stanton 1926-ban született vidéken, Kentucky államban, családja dohánytermesztésből élt. A mádosik világháborúban szakácsként szolgált, majd újságírást kezdett tanulni. Az írói és a zenészi pálya is érdekelte, de végül színész lett: aztán otthagyta az újságírószakot, és 1949-ben színészleckéket vett a Pasadena Playhouse-ban.

Színészi karrierje apró tévészerepekkel és low-budget filmekkel kezdődött, játszott a Rin Tin Tin kalandjaiban, a Gunsmoke-ban és a Johnny Ringóban, az 1967-es Bilincs és mosolyban (Cool Hand Luke) goszpelt is énekelt.

Szélcserzett arca és antihősalakja azonban a 70-es években, a hollywoodi újhullámban tört igazi sikerre, egyre jelentősebb szerepeket kapott. Játszott amerikai katonát háborús vígjátékban (Kelly hősei / Kelly’s Heroes, 1970), csavargót (Dillinger, 1973), felbukkant az 1974-es Cockfighterben, a Kedvesem, Isten veled! (Farewell My Lovely) 1975-ös remake-jében, majd Marlon Brando és Jack Nicholson oldalán A missouri fejvadászban (Missouri Breaks, 1976).

Már túl volt többek közt a Keresztapa 2-n, az Alienen, egy kulcsfontosságú mellékszerepen a John Carpenter rendezte Menekülés New Yorkból című sci-fin, Alex Cox Segítő kezek (Repo Man, 1984) című filmjén, amikor 58 éves korában az első főszerepét megkapta: Wim Wenders Arany Pálma díjas Párizs, Texasában játszott.

A 90-es és a 2000-es években is nagyjából egyfolytában dolgozott, évenke két-három – nem mindig csúcsszínvonalú – filmet forgatott. A Twin Peaks világával 1992-ben került először kapcsolatba, a Tűz, jöjj velem! alkalmával, legutóbb pedig a nemrég bemutatott, új Twin Peaks sorozatban láthattuk.

Stanton sosem nősült meg, gyermekei sem születtek.Kapcsolódó