Hollandiában díjazták az 1945-öt


Török Ferenc filmje elnyerte a vlissingeni Film by the Sea fődíját. A fesztivál versenyében gyakran megfordul magyar film, de ez az első alkalom, hogy díjat is kap.

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Meghívta az edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díjával együtt a közönségdíjat is elnyerte. Legutóbb a freistadti Der neue Heimatfilm filmfesztiválon nyerte el a legjobb játékfilm díját, múlt héten a Temesváron megrendezett Közép- és Kelet-európai Filmek Fesztiválján is fődíjjal jutalmazták.

A film Észak-Amerikában mindeddig 40 filmfesztiválra kapott meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi az 1945-öt – veszi számba a Magyar Nemzeti Filmunió közleménye.

Török Ferenc filmjét áprilisi bemutatója óta mintegy 35 000-en nézték meg a magyarországi mozikban, ahol továbbra is műsoron van.


Címkék

Kapcsolódó