Belga és osztrák fesztiválon nyert az 1945


Miami, Berlin, Budapest, Washington, Jeruzsálem, San Francisco, Freistadt, Vlissingen és Temesvár után újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc legutóbbi rendezését.

Az 1945 kapta a Bécsi Zsidó Filmfesztivál közönségdííját a hétvégén. Az 55 filmet felvonultató fesztiválnak Török Ferenc munkáját választotta nyitófilmül is.

Vasárnap este a belgiumi Waterlooban idén 5. alkalommal megrendezett történelmi filmek fesztiválján (Waterloo Historical Film Festival) a kritikusok zsűrije méltatta a magyar alkotást a legjobb film díjával.

„1945 augusztusában vagyunk, a világháború épp most ért véget (a rádióból megtudhatjuk, hogy Japánra ledobták a második atombombát is, Hirosima után Nagaszakira), a kivonuló németek helyét átvették a szovjet „felszabadítók” katonai terepjárói, és készülődnek a háború utáni első választásokra. Ebben a közegben robban a hír: „visszajöttek!” Hogy kik? Hát ők. Akik nem önszántukból távoztak néhány éve, hanem vitték őket marhavagonban – és most is vonaton jönnek, igaz, hogy csak ketten vannak és állítólag illatszereket hoznak gyanús ládákban, de „jobb félni, mint megijedni”. Az illatszernek azért van némi nyugtalanító jelentősége, mert a falu jegyzője, a Rudolf Péter alakította Szentes István épp fia lagziját rendezi, a fiú „atyai öröksége” pedig történetesen a helyi drogéria, amelynek a korábbi tulajdonosai az elhurcoltak közt voltak…” (Teljes kritika itt.)Kapcsolódó