Dokumentumfilm készül a hollywoodi szexuális zaklatásokról


Kirby Dick és Amy Ziering készíti, akik Oscar-jelöléssel értékelt filmet forgattak az amerikai egyetemi bentlakásokban zajló nemierőszak-esetekről és azok eltussolásáról.

Kirby Dick és Amy Ziering hétfőn jelentette be, hogy újabb filmen dolgozik, ezúttal a téma a Hollywoodban zajló szexuális zaklatások és azok eltussolása. Érinteni fogják Harvey Weinstein ügyét is, akit mostanig több mint 50 nő vádolt zaklatással. „Hollywood történetének e kulcsfontosságú fordulópontján” tervezik bemutatni, hogyan élnek vissza helyzetükkel és manipulálnak azok, akiknek hatalom van a kezükben – mondták –, de hangsúlyozni fogják az áldozatok nyilvánosság elé állásához szükséges bátorságot is, amivel többen „a változás katalizátoraivá” váltak.

Az ötlet nem friss, bár nyilvánvalóan a Weinstein-botrány tette ki az i-re a pontot: az alkotópáros néhány éve tervezi a megvalósítását, és azokból a történetekból indul ki, amelyeket előző két filmjük forgatása alkalmával hallottak – mondta el Ziering. A már említett, egyetemi kampuszok világában játszódó The Hunting Groundon kívül ugyanis a páros készített egy filmet The Invisible War címmel a katonaságon belüli, hasonló jellegű visszaélésekről. „Akárhányszor vetítettük ezt a filmet Hollywoodban, színészek és ügyvezetők álltak elénk és mesélték el, hogy nekik is voltak hasonló tapasztalataik – indokolta Ziering a témaválasztást. – Úgyhogy elkezdtünk dolgozni a projekten, és azon kaptuk magunkat, hogy ugyanazokkal az erőkkel kell megküzdenünk, amelyek ezt a sztorit mostanig elnémították. Mindenki megrémült attól, hogy mi történhet a karrierjével, és aggódott amiatt, hogy esetleg beperelik. A forgalmazók nem akarták bemutatni a filmet, és nagyon kevesen voltak hajlandók kamera előtt megszólalni.”

Néhány hete azonban kirobbant a Weinstein-botrány a The New York Timesban, és egyre több ismert színésznő – köztük Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lupita Nyong’o – állt elő a maga történetével, a producer ellen pedig eljárás indult New Yorkban, Los Angelesben és Londonban. De nem egyedül Harvey Weinsteint vádolták meg, a váratlanul elindult lavinaeffektus hatására a Nickelodeon, a Amazon és a Vox Media küldött el alkalmazottakat, előkerültek Ben Affleck tapizós videói, és (mostanig) 38 nő vádolta meg szexuális zaklatással és zsarolással James Toback Oscar-jelölt rendezőt.

A dokumentumfilmes páros úgy ítéli, változnak az idők Hollywoodban. „Leomlott egy láthatatlan gát. Végre valahára sokan megszólalnak – fogalmazott Ziering. – És úgy érezzük, hogy a filmipar és az ország is készen áll egy, a hollywoodi szexuális zaklatásokról és nemierőszak-ügyekről szóló, komoly filmre.”Kapcsolódó