Iñárritu tiszteletbeli Oscart kap novemberben


Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Iñárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuálisvalóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.

A Carne y Arena a Sonora-sivatagon át az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai és mexikói bevándorlókról szól. A filmakadémia indoklásában kiemelte Inárritu filmjének „látomásos és élményszerű történetmesélését”.

A virtuálisvalóság-film – melynek teljes címe Carne y Arena (szó szerint kb.: Virtuálisan jelen, fizikailag láthatatlanul) – migránsok valódi történetei alapján készült. A nézők virtuálisvalóság-headsetet viselnek a hat és félperces film alatt. Egyedül, mezítláb haladnak a homokban, miközben virtuális bevándorlók csatlakoznak hozzájuk, akik a gazdag Amerikába szeretnének bejutni elkerülve a járőröző határőröket.

Iñárritu elmondta: a projekt fejlesztése közben számos közép-amerikai és mexikói bevándorlóval készített interjút, élettörténetük azóta sem hagyja nyugodni. Azt akarta, hogy a néző közvetlenül tapasztalja meg, élje át a bevándorlók sorsát, úgy gyalogoljon, mint ők, bújjon a bőrükbe, érezze át azt, ami a szívükben van.

John Bailey, az amerikai filmakadémia elnöke úgy értékelte, hogy Inárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki „új ajtókat nyitott a filmes érzékelésben”, a Carne y Arena „mélyen érzelmes és fizikailag magával ragadó mű, amely bevezet a kora hajnalban a sivatagon át Amerikába tartó bevándorlók világába”.

Iñárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért, egy évvel korábban pedig Birdman című alkotása elnyerte a legjobb film Oscarját.

A mexikói rendező és Lubezki november 11-én, az amerikai filmakadémia kormányzóinak 9. díjátadóján veheti át a tiszteletbeli Oscar-díjat. Ilyen tiszteletbeli Oscar-díjat legutóbb 1996-ban kapott a Toy Story.

(mti)Kapcsolódó