A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek

A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek

Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra – jelentette az MTI.

Az Amerikai Producerek Céhe közzé tette díjainak jelöltlistáját. A legjobb film címéért a denevérember kalandján kívül Brad Pitt romantikus fantasyja, a The Curious Case of Benjamin Button, Ron Howard Richard Nixon egykori elnökről szóló sagája, a Frost/Nixon, Sean Penn politikus-életrajza, a Milk és Danny Boyle indiai nyomormeséje, a Slumdog Millionarie versenyez.

Az animációs filmek közül a Volt című kutyás sztori, a Kung Fu Panda, és a Wall-E című robotos sci-fi került be a nevezettek közé.

A sötét lovag korábban sem a hollywoodi kritikusok Arany Glóbusz-jelölőlistájára, sem az amerikai filmkritikusok díjainak nevezései közé nem jutott be, és a film- és tévészínészek is figyelmen kívül hagyták.

A producer céh jelölései még befolyásolhatják az Oscar-nevezések kilátásait, mivel az Amerikai Filmakadémia díjainak jelöltlistájára való szavazást január 12-én zárják le, s az Oscar-jelöltek névsorát tíz nappal később jelentik be.

A producerek január 24-én adják át filmes és tévés kategóriában alapított díjaikat hollywoodi ceremónia keretében.

A Filmkritikusok Országos Társasága (NSFC) a hét végén tette közzé díjazottjainak listáját a New York-i Sardi's étteremben. A 63 tagot számláló testület (amelynek döntései ritkán vágnak egybe az Oscar-díjakkal) a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című animációs dokumentumfilmet tartotta 2008 legjobb produkciójának. A film Libanon 1982-es izraeli megszállásáról szól.

A legjobb rendező a Happy-Go-Lucky című vígjátékot jegyző Mike Leigh lett, a film főszerepét alakító Sally Hawkins nyerte a legjobb színésznő díját, és Eddie Marsan a legjobb epizódszereplőét.

A kritikusok Sean Penn Milkbeli alakítását tartották a legnagyobbra, Hanna Schygulla pedig a legjobb női epizódszereplő elismerését vívta ki Faith Akin A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című filmdrámájában.

A legjobb dokumentumfilm díját az 1974-ben az ikertornyok között végigsétáló Philippe Petit kötéltáncosról szóló Man on Wire kapta. Az operatőrök közül a Slumdog Millionaire-t fényképező Anthony Dod Mantle fejére került koszorú a szombati kritikustalálkozón.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat