Kiosztották a 14. Verzió díjait


Tegnap este kihirdették a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait. A legnagyobb hatású film díját (Impact Award) a Jacksonnak ítélték, különdíjban részesült a Mr. Gay Syria és a Várakozás. A legjobb diákfilm díját a Kisvárosi cowboyok kapta, a közönségdíjat A per alkotói vihették haza.

A november 14. és 19. között megrendezett 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri tagjai november 19-én este a Toldi moziban megtartott záróeseményen hirdették ki.

A legnagyobb hatású film díját (Impact Award) az öt tagú diákzsűri ítélte oda a 14 filmből álló versenyprogram egyik filmjének. A díjat az amerikai Maisie Crow dokumentumfilmje, a Jackson vitte el. Az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz. A diákzsűri különdíjban részesített két filmet, a Mr. Gay Syriát, Ayse Toprak francia–német–török koprodukcióban készült alkotását, valamint a dán Emil Langballe Várakozás című filmjét. Az előbbi szíriai menekült férfiakról mesél különös érzékenységgel, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek; utóbbi egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja küzdelmét mutatja be a kitelepítés rémével.

A nemzetközi zsűri tagjai, Isabelle Gattiker producer, fesztiváligazgató, Papp Bojána filmrendező és Alexandru Solomon filmrendező, fesztiváligazgató a ZOOM IN diákfilmes kategória 12 filmje közül a legjobbnak egyhangúan a lengyel Pawel Ziemilski Kisvárosi cowboyok című, 29 perces dokuját választotta. A film főhőse, Dylan zűrös, izgága 14 éves fiú, aki Nyugat-Dublin hírhedt negyedében él és szokatlan hobbit űz: vadlovakat szelídít meg, afféle városi kovbojként. Dylan kötődni kezd egy fehér kancához, elfogja a barátaival és Shellynek nevezi el az anyja után, aki nemrég halt meg. A zsűri indoklása szerint „a lengyel rendező karaktervezérelt ír westernje torokszorító és megindító történetet mesél el. Az alkotó biztos kézzel és nagy érzékenységgel készítette el filmét, valódi moziélményt alkotott”.

A nézők szavazata alapján a Verzió közönségdíját Askold Kurov Aper című filmje kapta, amely az orosz államgépezet által 20 év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalásáról szól.

A vasrnap esti eredményhirdetést a zárófilm követte. A grúz Shorena Tevzadze Didube, végállomás című dokumentumfilmje egy elvarázsolt, anakroniksztikus állatpatikában játszódik Tbiliszi legforgalmasabb közlekedési csomópontján. A vetítés után Oksana Sarkisova beszélgetett a rendezővel.

A 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 5 nap alatt 100 filmet mutatott be 44 országból, emellett számos szakmai program egészítette ki a programot: közönségtalálkozók, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák. A Verzió Filmfesztivál november 23. és 25. között Pécsett, november 23. és 26. között Szegeden mutat be válogatást a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.Kapcsolódó