Az 1945 nyitja a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivált


Török Ferenc 1945 című filmjével indul ma este a lengyel fővárosban a zsidó kultúra és hagyomány népszerűsítését célzó, egy hetes, nemzetközi filmszemle.

A Miamiban, majd a Berlinalén debütált, számos nemzetközi filmfesztiválon díjazott történelmi filmdrámát a lengyelországi magyar évad keretében vetítik a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN). A filmet augusztusban a nyugat-lengyelországi Wroclawban rendezett Új Horizontok nevű nemzetközi filmmustrán is bemutatták a rendező jelenlétében.

A 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál fődíjáért, a Dávid Kamerájáért idén 8 játékfilm és 10 dokumentumfilm száll versenybe. A versenyprogramban mutatják be többek között Sámuel Maóz izraeli filmrendező Foxtrot című játékfilmjét is, mely az izraeli filmakadémia több díját, valamint a velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlánját nyerte el.

A varsói filmszemle programjában korábban is szerepeltek magyar alkotások, 2008-ban például Nemes Jeles László Türelem című, első kisfilmje nyerte el a rövidfilm kategória fődíját. A zsidó témájú filmfesztiválnak is otthont adó POLIN mozitermében tartották tavaly januárban az Oscar-díjas Saul fia lengyelországi bemutatóját is.Kapcsolódó