Egy harmadik magyar animációs film is Oscar-esélyessé vált


Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje elnyerte a 28. New Orleans-i Filmfesztivál animációs fődíját, ezzel automatikusan részvételt nyert az amerikai filmakadémia díjáért folyó, 2019-es versenybe – jelentették be az alkotók egy fénykép kíséretében a Facebookon.

A New Orleans-i fesztivál Oscar-kvalifikáló fesztivál, vagyis minden, itt díjazott élőszereplős, animációs vagy dokumentarista rövidfilm automatikusan Oscar-esélyessé válik.

A nyalintás nesze a harmadik, a közelmúltban készült magyar animációs film, ami esélyt kapott az Oscar-díjra. 2018-ban az egyelőre több mint 60 tételes versenylistán Bucsi Réka LOVE és Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című alkotásai szerepel, A nyalintás nesze pedig a 2019-es listára került most fel.

Következő lépésként az akadémia rövidfilmes és animációs ágának több, önkéntesen jelentkező tagja megnézi mind a 63 alkotást – két napig tartó, New Yorkban vagy Los Angelesben szervezett mozivetítésen vagy online úton –, majd szavaz a kedvenceire – írja a Cartoon Brew. A 10 címet tartalmazó „shortlist”-et november végén teszik majd közzé, ezt már sokkal több akadémiatag fogja megnézni és értékelni. A szavazás második körének öt nyertese kapja meg az öt Oscar-jelölést január 23-án, és közülük kerül ki a győztes a 2018. március 4-i Oscar-gálán. Jövőre A nyalintás neszéért szurkolhatunk.Kapcsolódó