Először versenyez magyar dokumentumfilm a Sundance-en


Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured című dokumentumfilmje az első egész estés magyar alkotás, melyet a világ egyik legjelentősebb független filmes fesztiválja, a 2018. január 18. és 28. között az USA-ban, Utah államban megrendezésre kerülő Sundance Filmfesztivál beválogatott a versenyprogramjába.

A pár hete, a világ vezető dokumentumfilmes fesztiválján, az IDFA-n (International Documentrary Film Festival Amsterdam) bemutatkozott alkotás korunk egyik legmegdöbbentőbb jelenségéhez, a modern kori rabszolgaság témájához kapcsolódva, egy hazánkban rabszolgasorban élő nő, Maris portréját és életének egy szakaszát mutatja be. Ő egyike annak a több mint 45 millió embertársunknak, akik a világ különböző pontjain a modern kori rabszolgaság valamely formájának áldozataként élnek: közülük mintegy 1,2 millióan itt, Európában.

A film főszereplője az 52 éves Maris, aki 10 éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. 1,5 évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!” A film Maris mindennapjait mutatja be, érzelmi sodródását és hősies, szabadság felé vezető útját.

„Legyen az kényszermunka, házi rabszolgaság vagy prostitúció, a modern kori rabszolgaság jelenségével foglalkoznunk kell: felfoghatatlan és elfogadhatatlan a 21. században egy embertársunk szabadságtól való megfosztása és kizsákmányolása” – mondta Tuza-Ritter Bernadett, a film rendezője. „Bízom benne, hogy filmem nemzetközi jelenléte, a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában való részvétel révén, világszerte rengeteg ember érti meg, hogy a rabszolgaság itt is jelen van, a szomszédunkban. Nem csupán a harmadik világ problémájáról van szó. Mindenhol ott van. Nem a civilizáció perifériáján forgattam, hanem Európa kellős közepén.”

Az elsőfilmes alkotó és kamerája majd 100 napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit belülről, jelenidőben volt képes megismerni. Az együtt megélt mindennapokból és sorsfordító pillanatokból született művészi igényű, bensőséges alkotás sokkal többet ad a nézőnek, mintha csupán egy oknyomozó munkán keresztül kísérelné megismerni a modern kori rabszolgaság mibenlétét.

A magyar-német koprodukcióban készült filmet a magyarországi Éclipse Film és a német CORSO Film gyártotta a Médiatanács, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, a Kreatív Európa Program Média Alprogramja és a németországi Film Und Medienstiftung NRW támogatásával. A film előkészítése, fejlesztése a 2017-es DOK.INCUBATOR workshop támogatásával zajlott. A film nemzetközi forgalmazója a Syndicado.

(mnf.hu)Kapcsolódó