Először indul animációs filmmel a Berlinale


Wes Anderson stop-motion filmjével kezdődik 2018. február 15-én a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Az új Wes Anderson-film címe Isle of Dogs, ez lesz a negyedik Anderson-film a fesztivál versenyében a Tenenbaum, a háziátok (The Royal Tenenbaums, 2002), az Édes vízi élet (The Life Aquatic with Steve Zissou, 2005) és A Grand Budapest Hotel (2014) után. Utóbbit szintén a fesztivál nyitófilmjévé választották, és egyúttal Ezüst Medvével, a zsűri nagydíjával tüntették ki.

Ez ugyanakkor az első alkalom, hogy animációs film indítja a Berlinalét. A döntést az animációs filmmel foglalkozó szaksajtó is örömmel üdvözölte, hiszen az élőszereplős filmekkel foglalkozó fesztiválok általában hanyagolják az animációs munkákat, függetlenül azok színvonalától. A CartoonBrew példaként a Sundance-re hivatkozik, amelynek 110 filmből álló válogatásában egyetlen animációs technikával készült, felnőtteknek szóló film sincs (van viszont benne két gyerekfilm).

Az Isle of Dogs trailerét pár hónappal ezelőtt mutatták be, mostanig szinte 7 millióan nézték meg a YouTube-on (ezzel a forgalmazó, a Fox Searchlight csatornájának 12. legnézettebb videója lett).Kapcsolódó