Megvannak a Golden Globe-jelölések


A legtöbb, hét jelölést az új Guillermo del Toro-film, A víz érintése (The Shape of Water) kapta; a sort A Pentagon titkai (The Post) és a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) folytatja hat-hat jelöléssel. Televíziós kategóriában a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) vezet: hat kategóriában jelölték díjra.

Közzétették az Aranyglóbusz-jelöltek listáját Los Angelesben, helyi idő szerint ma reggel, a pulpitushoz ezúttal Alfre Woodard, Garrett Hedlund, Kristen Bell és Sharon Stone, valamint a Hollywood Foreign Press Association elnöke, Meher Tatna és a televíziós producer Barry Adelman lépett.

A legjobb filmdráma címére esélyes öt film idén a Szólíts a neveden (Call Me By Your Name), a Dunkirk, A Pentagon titkai, a Három óriásplakát Ebbing határában, illetve A víz érintése. Utóbbi, Guillermo del Toro új filmje, filmdráma kategóriában megkaphatja a legjobb női főszereplőnek, női mellékszereplőnek és férfi mellékszereplőnek járó díjakat Sally Hawkinsnak, Octavia Spencernek és Richard Jenkinsnek köszönhetően, de del Toro rendezői munkája, illetve a Vanessa Taylorral közösen írt forgatókönyve is Golden Globe-ra méltónak bizonyult. A film zeneszerzője, Alexandre Desplat szintén elnyerheti a díjat.

A víz érintése a nagy vetélytársa A Pentagon titka: két főszereplője, Meryl Streep és Tom Hanks jó eséllyel pályázik a díjra, de Steven Spielberg filmje rendezői, forgatókönyvírói és zeneszerzői (John Williams) kategóriában is díjat szerezhet. A Három óriásplakát Ebbing határában című krimi-vígjáték kaphat egy főszereplői (Frances McDormand), egy mellékszereplői (Sam Rockwell) és egy zeneszerzői (Carter Burwell) díjat, de az Erőszakikat is jegyző Martin McDonagh rendezői és/vagy forgatókönyvírói tehetségét is szobrocskval jutalmazhatják.

Az idén mozikban bemutatott vígjátékok közül versenyez a The Disaster Artist, a Tűnj el! (Get Out), A legnagyobb showman (The Greatest Showman), az I, Tonya és a Lady Bird – a legtöbb, négy jelölést az utóbbi kapta. A kategória legjobb női főszereplője címéért erős verseny folyik, a jelöltek ugyanis: Judi Dench (Victoria & Abdul), Helen Mirren (The Leisure Seeker), Margot Robbie (I, Tonya), Saoirse Ronan (Lady Bird) és Emma Stone (Battle of the Sexes).

A legjobb főszereplő vígjátéki kategóriájában nem csak ismert vígjátékszínészek nevét találjuk: Steve Carell (Battle of the Sexes) és James Franco (The Disaster Artist) mellett ott van Hugh Jackman (A legnagyobb showman), Ansel Elgort (Nyomd, Bébi, nyomd! / Baby Driver) és Daniel Kaluuya (Tűnj el!) is.

Az idei egészestés animációs filmek legjobbjai a Bébi úr (The Boss Baby), A kenyérkereső (The Breadwinner), a Coco, a Ferdinand és a Loving Vincent, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában pedig a chilei Una mujer fantástica, Angelina Jolie kamnodzsai drámája, a Netflixen forgalmazott First They Killed My Father,  az új Fatih Akin-film, A sötétben (Aus der Nichts), az orosz Andrej Zvjagincev Szeretethiánya (Loveless) és Ruben Östlund a hétvégén Európai Filmdíjjal kitüntetett A négyzet (The Square) című drámája kapott jelölést.

A Golden Globes televíziós jelöltlistája idén tizenkét HBO-, kilenc Netflix- és nyolc FX-jelölést tartalmaz, de az NBC és a Showtime is esélyes öt-öt, az ABC, az Amazon, a Hulu és a USA Network három-három kategóriadíjra. A legtöbb, hat kategóriában a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) nyerhet, A viszály: Bette és Joan (The Feud: Bette and Joan) négy szobrocskát vihet el. A listán szerepel még többek között az új Fargo, A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale), a Rólunk szól (This Is Us), a The Crown, a Stranger Things, a Better Call Saul, a Trónok harca (Game of Thrones), az új Twin Peaks és a The Young Pope is.

A 75. Golden Globe-gálára 2018. január 7-én kerül sor a Beverly Hilton Hotelben. A jelöltek teljes listája elérhető a Golden Globe díjak honlapján.Kapcsolódó