A román vendégmunkásról szóló Isten országa lett a legjobb brit független film


Az Isten országa (God's Own Country), a Lady Macbeth és a Sztálin halála (The Death of Stalin) nyerte a legtöbb elismerést a Brit Független Filmdíj (BIFA) vasárnapi gáláján, írja a hollywoodreporter.com.

Francis Lee meleg tematikájú, egy brit földműves és egy romániai bevándorló szerelméről szóló Isten országa (God’s Own Country) című filmje a legjobb brit független filmnek járó nagydíj mellett a legjobb színésznek (Josh O’Connor), illetve a legjobb pályakezdő forgatókönyvírónak (Francis Lee) járó díjat kapta. A film a Brit Független Filmdíj november 23-án bejelentett technikai kategóriái közül a legjobb hangért járó elismerést is elnyerte.

Lee filmje, amelyben a román vendégmunkást Alec Secăreanu alakítja, korábban a Sundance Filmfesztiválról vitte haza a legjobb rendezés díját, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) zsűrije pedig különdíjjal jutalmazta.

William Oldroyd Lady Macbeth című filmje a legjobb operatőr, a legjobb jelmez, a legjobb forgatókönyv (Alice Birch), a legjobb színésznő (Florence Pugh) és a legjobb pályakezdő színésznő (Naomi Ackie) kategóriákban győzött.

A Sztálin halála (The Death of Stalin), Armando Iannucci fekete komédiája a legjobb férfi mellékszereplő (Simon Russell Beale), a legjobb díszlet, a legjobb smink és a legjobb szereposztás díját kapta.

A legjobb rendező és a legjobb elsőfilmes rendező díját Rungano Nyoni egy személyben érdemelte ki a Zambiában játszódó I Am Not a Witch című filmjével. 2007-ben volt még arra példa, hogy a két díjat egyetlen rendező kapja: akkor a Control rendezője, Anton Corbijn vehette át a két elismerést.

A legjobb női mellékszereplő díját Patricia Clarksonnak ítélték (The Party, r. Sally Potter), a legjobb nemzetközi film pedig a Tűnj el!  (Get Out, r. Jordan Peele) lett.

A brit filmművészet fejlesztéséért Vanessa Redgrave kapott Richard Harris-díjat.

A Brit Független Filmdíjra (BIFA) a 20 millió angol fontnál kisebb költségvetésből forgatott brit filmeket jelölik.
Kapcsolódó