Jó évet zárnak a nagy hollywoodi stúdiók


A Universal Pictures átlápte az 5 milliárd dolláros bevételi álomhatárt, ezzel alig maradt le két nagy vetélytársa, a Disney és a Warner Bros. mögött.

Universal Pictures

Történetének 105 éve alatt a Universal Pictures harmadszor lépte át az 5 milliárd dolláros éves bevételi küszöböt, ezúttal elsősorban a Halálos iramban 8-nak (The Fate of the Furious) és a Gru 3-nak (Despicable Me 3) köszönhetően – adta hírül a Variety. Az „álomhatárt” december 11-én sikerült elérniük. A bevétel nagyrésze, 3,398 milliárd dollár filmjeik nemzetközi forgalmazásából, 1,605 milliárd pedig a hazai forgalmazásból folyt be.

Az ötmilliárdos küszöböt valamivel korábban a Disney és a Warner Bros. is átlépte: előbbi november 30-án, a Warner pedig öt nappal később.

A Halálos iramban 8 minden idők legerősebb (nemzetközi) nyitóhétvégéjével indított: 542 millió dolláros bevételi rekordjával megelőzte Az ébredő Erőt, amely moziforgalmazásának első hétvégéjén 443,2 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. A franchise nyolcadik filmje önmagában is 1,23 milliárdos nemzetközi bevételt – minden idők 11. legnagyobb bevételét – ért el, a hatodik alkotás a filmtörténetben, ami egymaga egymilliárdot keres, ugyanakkor például Kína legnagyobb bevételű külföldi filmjének számít.

A Gru 3 264 millió dolláros hazai és 767 milliós nemzetközi bevételével a stúdió második legjobban jövedelmező idei filmje. A sorban a harmadik az idén „újraélesztett” A múmia (The Mummy) 409 millió dolláros összbevételével, majd a Fifty Shades Darker, az A Dog’s Purpose, a Girls Trip és a Pitch Perfect 3 következik.
Kapcsolódó