Dokumentumfilm készül a Weinstein-botrányról


Miután októberben felröppent a hír, hogy a hollywoodi szexuális zaklatásokról készít filmet két veterán, a témában már jártas dokumentumfilm-rendező, most a BBC Two adta hírül, hogy kimondottan a Weinstein-botrányra összpontosító filmet tervez.

A szexuális zaklatással, erőszakkal és helytelen viselkedéssel vádolt sztárproducerről készülő filmet Ursula Macfarlane rendezi, aki megszólaltat újságírókat, hollywoodi bennfenteseket és azokat az áldozatokat is, akik „elég bátrak voltak ahhoz, hogy elmondják a történetüket” – adta hírül a BBC News.

Harvey Weinstein

A Weinstein munkacímen futó dokumentumfilm megpróbálja feltárni, hogy a producer miként tudott annyi éven át visszaélni a hatalmával és elpalástolni a tetteit, valamint „rávilágít a Hollywoodban mélyen gyökerező szexizmusra”, és alaposan körbejárja, hogy a stúdiórendszer 1930-as évekbeli megjelenése óta miként vezetett a pénz és a hatalom birtoklása egyesek kizsákmányolásához és zaklatásához.

Tom McDonald, a BBC illetékese szerint a film „bonyolult és kényes kérdéseket fog boncolgatni a bűnrészességről, a hallgatás áráról és a hatalom romboló hatásáról”. Hozzátette: „amellett, hogy percről percre bemutatja az elmúlt hónapok eseményeit, a film visszatekint Hollywood múltjába is, hogy felidézze a hatalommal való visszaélés gyakorlatát egészen a kezdetektől, és bemutassa Harvey Weinstein felemelkedésének évtizedeit is”.

A Weinstein-botrány október elejei kipattanása óta legalább 75 nő beszélt a nyilvánosság előtt a filmmogul által ellene elkövetett erőszakról, zaklatásról vagy helytelen viselkedésről. A hollywoodi filmproducer továbbra is „tagadja a nem közös beleegyezésen alapuló szexuális együttléttel kapcsolatos vádakat”, és kitart amellett is, hogy „soha semmilyen formában nem alkalmazott megtorlást azokkal a nőkkel szemben, akik visszautasították a közeledését”.

Jelenleg a londoni rendőrség is vizsgálódik a Weinstein elleni feljelentések ügyében, a New York-i rendőrség pedig egy 2010-ben állítólag elkövetett szexuális erőszak vádja miatt nyomoz a producer ellen, aminek nyomán akár büntetőeljárás is indulhat.

(BBC / MTI)
Kapcsolódó