Ezek 2017 legjobb filmjei az Amerikai Filmintézet szerint Ezek 2017 legjobb filmjei az Amerikai Filmintézet szerint

Ezek 2017 legjobb filmjei az Amerikai Filmintézet szerint

Pénteken zártkörű ebéden adják át az Amerikai Filmintézet (AFI) díjait Los Angelesben.

A tíz legjobb amerikai mozifilmet és tíz legjobb televíziós alkotást felvonultató listát már december elején közzétették.

A Pentagon titkai (The Post) című sajtódráma, Luca Guadagnino Szólíts a neveden (Call Me By Your Name) című alkotása, a második világháborús Dunkirk és a Wonder Woman is szerepel 2017 legjobbjai között.

A listán szerepel még Jordan Peele Tűnj el! (Get Out) című thrillerje, az elsőfilmes Greta Gerwig felnőtté válásról szóló Lady Bird című drámája, Guillermo del Toro A víz érintése (The Shape of Water) című fantasyje, a Michael Showalter rendezte Rögtönzött szerelem (The Big Sick), Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) című filmje és Sean Baker Floridai álom (The Florida Project) című drámája is.

Az 1967-ben alapított filmintézet minden évben kiadja a listát, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki.

Az AFI közleménye szerint a kiválasztott alkotások „gazdagítják az amerikai filmművészetet, inspirálóan hatnak a közönségre és a művészekre egyaránt, és nyomot hagynak az amerikai társadalomban”. A lista rendszerint jól jelzi az Oscar-szezon várható díjazottjait.

A filmintézet a televíziós alkotások tízes listáját is elkészítette, erre többek között a Trónok harca (Game of Thrones), a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies), a Stranger Things és A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) került fel.

Még 2017 őszén bejelentették az év életműdíjasát is: a 46. alkalommal átadott elismerést George Clooney színész-rendező kapja. Az 56 éves filmes a fiatal életműdíjasok közé tartozik, de két éve már megkapta a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók életműdíját, a Cecil B. DeMille-díjat is.

Howard Stringer, az AFI igazgatótanácsának elnöke „Amerika főszereplőjének” nevezte Clooneyt, aki legutóbb Suburbicon című rendezésével jelentkezett. (MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat