Szőcs Petra a Velencei Biennálé workshopján készíti a következő filmjét


A Biennale College – Cinema 6. workshopjának utolsó felvonását január 11. és 15. között szervezik meg Velencében. A 12 jelentkező közül három projekt készülhet el, köztük Szőcs Petra filmje, amelyet a 2018-as Velencei Filmfesztiválon mutatnak be.

A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A programra első vagy második játékfilmjükre készülő rendezők jelentkezhetnek, a több száz filmterv közül egy tucatot válogatnak ki, amelyeket tutorokkal fejlesztenek tovább. Az elkészült forgatókönyvekből évente három kapja meg a 150 ezer eurós gyártási támogatást, az elkészült alkotásokat a Velencei Filmfesztiválon is vetítik.

A Deva Mall az első magyar filmterv, amely elnyerte a Biennálé támogatását. A történet egy kamasz lányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. Szőcs Petra rendező-forgatókönyvíró a Biennálé támogatása mellett elnyerte el az Eurimages Residency Grant ösztöndíjat is. A rendező Fülöp Péter producerrel és Nagy Gergő társ-forgatókönyvíróval vesz részt a velencei műhelymunkában.

Szőcs Petra kolozsvári születésű rendező, forgatókönyvíró, A kivégzés című rövidfilmje 2014-ben a Cannes-i Filmfesztiválon versenyzett, és a szarajevói filmfesztiválon többszörösen díjazták. Alkotásait a Filmtettfeszt is többször műsorra tűzte, 2016-ban Csoszogj úgy című alkotása kapta az erdélyi filmfesztivál versenyprogramjának fődíját.

Gyártási támogatást kapott még Velencében az olasz Margherita Ferri elsőfilmje, a The Ice Rift. A kis hegyi településen játszódó történet főszereplője a 15 éves Vanessa, aki menekülni szeretne a kisvárosból és első szerelme elől. A rendező Chiara Galloni producerrel dolgozik.

A harmadik támogatott a török Emre Yeksan Yuva című második játékfilmje. Főszereplője Veysel, akinek erdei magánya szertefoszlik, mikor eladják a területet, amelyen él. A rendezőt Anna Maria Aslanoglu producer kíséri el Olaszországba.Kapcsolódó